Kelebihan dan Kekurangan Podcasting

Podcast perniagaan terdapat dalam semua bentuk dan ukuran, seperti persembahan kepada calon pelanggan atau pengumuman dasar baru kepada pekerja. Yang sama antara mereka adalah fail audio atau video yang anda hantar ke Internet. Sesiapa yang perlu melihat atau mendengarnya boleh mengalirkan fail atau memuat turunnya ke komputer, telefon pintar atau pemain media untuk mendengar atau melihat.

Kelebihan: Kemudahan

Salah satu kelebihan podcast ialah anda tidak perlu risau bahawa khalayak anda sibuk di luar talian ketika anda membuat jualan. Pendengar boleh memuat turun atau mengalirkan fail dan memainkannya semula pada bila-bila masa yang sesuai untuknya, walaupun ketika berjoging atau memandu ke tempat kerja. Sekiranya seseorang memilih untuk melanggan suapan podcast anda, dia dapat memuat turun podcast yang menarik secara automatik. Sekiranya anda mahu semua pekerja anda mendengar apa yang anda katakan, podcasting lebih mudah daripada berusaha mengumpulkan semua orang dalam satu perjumpaan.

Kekurangan: Kebolehcapaian

Sekiranya anda ingin menjangkau khalayak yang tidak memiliki akses ke Internet, maka podcasting bukanlah cara untuk melakukannya. Podcast - terutamanya podcast video, menurut University of Minnesota Duluth - selalunya merupakan fail besar, yang juga menjadikannya sukar untuk diakses oleh sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan Internet yang perlahan. Sekiranya anda ingin menyediakan podcast audio kepada pelanggan yang cacat pendengaran atau sesiapa sahaja yang tidak mempunyai pemain yang serasi, anda juga perlu mengubahnya menjadi transkrip bertulis. Oleh kerana semakin pentingnya podcast, masalah kebolehaksesan dikurangkan.

Kelebihan: Mudah

Membuat podcast agak mudah. Yang anda perlukan hanyalah komputer atau telefon pintar, perisian untuk merakam persembahan anda dan sambungan untuk memuat naiknya ke Internet. Sekiranya anda ingin menjangkau khalayak yang luas, terdapat banyak laman web yang menyediakan podcast untuk pendengar, termasuk iTunes. Anda boleh membeli pakej perisian yang juga membolehkan anda mengedit podcast, menambah kesan bunyi atau menyimpan podcast yang lalu untuk anda gunakan kemudian. Penyuntingan meningkatkan kualiti podcast selesai anda, tetapi memerlukan lebih banyak kerja.

Kekurangan: Kehilangan Kawalan

Seperti media digital yang lain, podcast senang dikongsi. Sekiranya anda menggunakan bahan berhak cipta orang lain di podcast anda, anda harus mengambil langkah untuk melindunginya daripada penyalinan dan perkongsian fail yang tidak sah. Apabila ia adalah bahan berhak cipta anda sendiri, masalah yang sama berlaku kecuali anda tidak dapat menggunakannya. Sekiranya podcast anda kepada pekerja merangkumi bahan rahsia syarikat, sesiapa sahaja yang mengaksesnya dapat mengetahui maklumat mengenai perniagaan anda, anda lebih suka merahsiakannya.

Mencari Penonton

Menurut Sumber Pengetahuan Perniagaan, salah satu cabaran terbesar dalam membuat podcast adalah mencari khalayak. Tidak seperti iklan surat khabar atau bayar per klik, anda tidak dapat memanfaatkan lalu lintas yang dibina orang lain. Anda mesti mempunyai strategi pemasaran yang baik untuk mengeluarkan podcast anda di luar sana. Sebagai kelebihan cermin, pengguna dapat mendengar podcast di tempat yang lebih sukar dijangkau daripada iklan internet atau cetak: misalnya, semasa memandu di dalam kereta atau berlari.