Cara Mengkonfigurasi Modem D-Link

Biasanya, penyedia perkhidmatan Internet anda membekalkan modem semasa anda mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan, tetapi anda mungkin ingin mengelakkan bayaran sewa bulanan dengan membeli modem anda sendiri dari senarai peranti yang diluluskan yang diterbitkan di laman web ISP anda. Walau bagaimanapun, modem biasanya memerlukan konfigurasi yang sangat sedikit. Modem D-Link tidak terkecuali - pasangkan sahaja dan ia sesuai untuk digunakan. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil beberapa langkah tambahan untuk memastikan modem dioptimumkan dan memberikan sambungan yang boleh dipercayai ke peranti rangkaian di pejabat anda.

1

Hubungi ISP anda Jika anda telah membeli modem D-Link anda sendiri dan berikan nombor model dan alamat Media Access Control (MAC) kepada wakil khidmat pelanggan. ISP biasanya membolehkan penapisan MAC untuk mengawal akses ke rangkaian mereka, jadi mereka perlu mengetahui milik anda untuk memberitahu anda. Alamat MAC biasanya dicetak pada pelekat yang dilekatkan pada modem atau pada label yang tertera pada pembungkusan runcit. Anda tidak perlu bimbang tentang ini jika anda menyewa peranti kerana ISP anda akan merakam alamat MAC sebelum menghantar modem kepada anda.

2

Sambungkan ketukan ISP anda ke modem. Sekiranya anda mempunyai Internet kabel, paip mungkin merupakan kabel sepaksi yang keluar dari dinding, atau anda mungkin mempunyai soket input sepaksi di dinding. Sekiranya anda mempunyai soket, sambungkan kabel sepaksi padanya dan pasangkan hujung yang lain pada input sepaksi pada modem. Sekiranya anda mempunyai perkhidmatan Jalur Pelanggan Digital, atau DSL, ini akan menjadi kabel telefon atau bicu telefon.

3

Sambungkan kabel Ethernet dari modem ke port uplink pada penghala atau suis anda, jika ada. Port ini mungkin dilabel "Internet," "Ethernet" atau "WAN." Sekiranya anda tidak mempunyai penghala atau suis, pasangkan kabel Ethernet terus ke komputer anda.

4

Pasangkan kabel kuasa modem ke soket elektrik, lebih baik penekan lonjakan atau bekalan kuasa yang tidak terganggu. Beri peranti satu atau dua minit untuk boot. Anda harus memerhatikan beberapa LED pada modem yang menyala hijau. Pasang penghala anda atau beralih ke soket kuasa selepas itu dan biarkan boot.

5

Log masuk ke komputer anda dan layari halaman Web mana pun untuk mengesahkan bahawa modem berfungsi dengan betul. Sekiranya tidak, hubungi ISP anda untuk mendapatkan bantuan. Seorang juruteknik boleh mengarahkan anda masuk ke modem untuk melakukan langkah penyelesaian masalah lanjutan, tetapi dalam kebanyakan kes, penghala semula modem atau modem akan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan bukan perkhidmatan.