Matlamat & Objektif dalam Iklan

Beberapa tujuan dan objektif digunakan dalam iklan dan boleh bersifat jangka pendek atau jangka panjang. Tujuan dan objektif jangka pendek berkaitan dengan salinan iklan itu sendiri. Iklan dirancang untuk memperkenalkan konsep tertentu dan mesti juga meyakinkan. Matlamat iklan jangka panjang berkaitan dengan kesan yang diinginkan. Kunci untuk pengiklanan yang berjaya adalah mengetahui berapa banyak yang akan diperuntukkan untuk jenis iklan tertentu. Anda juga perlu mengenal pasti khalayak sasaran anda dengan betul sehingga anda menjangkau pengguna yang tepat.

Mendapat Perhatian Orang

Satu tujuan dan objektif jangka pendek dalam iklan adalah menarik perhatian orang. Gunakan cetakan yang sangat mudah dibaca dalam iklan anda. Warna, gambar rajah dan gambar juga dapat menarik perhatian pengguna, terutama jika gambar tersebut sangat relevan. Contohnya, emas sering digunakan untuk mewakili jenama minuman keras premium atau mahal.

Salah satu cara terbaik untuk menarik perhatian dalam iklan cetak adalah dengan menggunakan tajuk utama yang kuat. Buat pernyataan yang menarik jenis pembaca yang tepat, dan sertakan sekurang-kurangnya satu faedah dalam tajuk untuk menarik pembaca masuk ke iklan. Contohnya, tajuk "Mula Memperoleh Gaji yang Lebih Tinggi Hari Ini" menarik minat pembaca yang merasakan mereka tidak memperoleh cukup wang. Gunakan suara dan nada untuk menarik perhatian dalam iklan radio dan televisyen anda.

Menggalakkan Tindakan Segera

Cetakan anda dan jenis iklan lain juga mesti mendorong orang untuk bertindak segera. Sertakan kupon dalam iklan anda untuk membuat orang mencuba produk anda di kedai. Sertakan tarikh akhir pada kupon anda agar orang tahu tawaran itu hanya baik untuk jangka masa yang pendek. Tawarkan percubaan percuma produk anda, atau sediakan sesuatu yang percuma bersama dengan produk tersebut.

Sebagai contoh, syarikat penerbitan pesanan mel kecil mungkin menawarkan buku percuma mengenai pelaburan sekiranya anda membeli buletin kewangannya. Tawarkan pelbagai produk dengan harga satu. Strategi lain adalah dengan menyatakan bahawa anda mempunyai bekalan produk yang terhad.

Menggantikan Pelanggan yang Hilang

Syarikat kecil menggunakan iklan untuk menggantikan pelanggan yang hilang. Pelanggan anda mungkin menukar jenama, menjauh atau mati, sebab itulah pentingnya pengiklanan secara berterusan. Tingkatkan iklan yang menghasilkan pelanggan dan pesanan, dan jatuhkan iklan yang tidak berkesan. Cari cara baru untuk beriklan, termasuk laman media sosial seperti Twitter dan Facebook.

Jualan dan Keuntungan Bangunan

Iklan dirancang untuk meningkatkan penjualan dan membina keuntungan secara beransur-ansur, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Orang mesti mencuba produk atau perkhidmatan anda sebelum menjadi pengguna berulang. Mereka juga boleh memberitahu rakan dan keluarga mereka, yang merupakan iklan tambahan untuk anda.

Kunci untuk membina penjualan dan keuntungan adalah meningkatkan iklan anda secara beransur-ansur dari masa ke masa. Banyak syarikat kecil menganggarkan iklan mereka dengan memperuntukkan peratusan penjualan tertentu.

Membangunkan Kesedaran Jenama

Syarikat kecil juga mengiklankan untuk meningkatkan kesedaran jenama, ketika orang tahu jenama tertentu adalah milik anda. Kesedaran jenama biasanya dikira sebagai peratusan. Sebagai contoh, jika 1,000 orang daripada 10,000 di pasaran dapat mengenal pasti jenama anda, kesedaran jenama anda adalah 10 peratus. Objektif utama anda dalam membina kesedaran jenama adalah membuat orang memikirkan jenama anda terlebih dahulu apabila mereka sudah bersedia untuk membeli.