Cara Membuat Hyperlink di Mac Mail

Sekiranya anda perlu berkongsi alamat laman web dalam buletin e-mel syarikat yang telah anda buat atau dalam mesej kepada pekerja atau pelanggan, aplikasi Mac OS X Mail membolehkan anda meletakkan pautan hiperpautan di mana sahaja dalam badan mesej. Walaupun anda hanya boleh menampal alamat laman web untuk berkongsi pautan, membuat pautan hiper secara manual membolehkan anda menggunakan teks deskriptif dan bukan hanya menunjukkan alamatnya. Program ini juga membolehkan anda menambahkan pautan ke gambar sebaris.

1

Lawati laman web yang ingin anda kongsi, kecuali anda merancang untuk menaip alamat secara manual semasa anda membuat hyperlink. Sorot alamat halaman di bar alamat penyemak imbas dan kemudian tekan "Command-C" untuk menyalin URL ke papan keratan.

2

Klik menu "Fail" Mac Mail dan pilih "Mesej Baru" untuk membuat e-mel baru. Sebagai alternatif, buka mesej yang diterima dan klik butang "Balas" atau "Teruskan" untuk menyiarkan hiperpautan dalam respons anda atau mesej yang diteruskan.

3

Isi penerima dan subjek mesej dan kemudian pilih alamat "Dari" anda, jika diperlukan. Apabila anda sudah bersedia untuk membuat hyperlink di badan mesej, taipkan beberapa teks yang anda mahu kenalan anda lihat sebagai hyperlink. Sekiranya anda ingin membuat hyperlink menggunakan gambar, cari gambar tersebut di Finder dan seret ke badan mesej.

4

Sorot teks atau gambar dengan tetikus anda dan kemudian pilih "Tambah Pautan" dari menu "Edit" Mail. Klik medan pada prompt yang muncul dan tekan "Command-V" untuk menampal URL yang anda salin sebelumnya. Sebagai alternatif, taipkan URL di dalam kotak secara manual. Klik "OK" apabila selesai.

5

Selesaikan baki isi mesej. Klik ikon satah kertas di sudut kiri atas apabila anda sudah bersedia untuk menghantar mesej.