Cara Mengakaunkan Terimaan Tunai

Wang tunai, cek, kad debit, kad kredit dan transfer bank dianggap sebagai penjualan tunai. Apabila pelanggan anda membayar untuk pembelian secara tunai atau cek, penjualan selesai. Anda tidak perlu menagih pelanggan atau bimbang mengumpulkan jumlah yang tertunggak. Sekiranya anda meluaskan kredit kedai, pelanggan anda boleh membuat pembayaran tunai atau menghantar cek untuk membayar jumlah invois. Anda mencatatkan pembayaran tunai di jurnal penerimaan tunai, kemudian masukkan transaksi tunai di jurnal penjualan atau di akaun lejar piutang pelanggan.

Menjual Jualan Tunai

Dokumen sumber untuk penjualan tunai anda adalah resit penjualan. Resit penjualan memberikan bukti bahawa penjualan itu benar-benar berlaku. Resit penjualan mencatatkan nama pelanggan, tarikh penjualan dilakukan, perincian barang atau perkhidmatan yang dijual dan harga untuk setiap barang. Jumlah penjualan, termasuk cukai jualan, dinyatakan pada resit penjualan. Sekiranya anda menerima cek, minta pegawai anda menulis nombor cek di resit penjualan. Pekerja harus membuat cap atau menulis "untuk deposit sahaja" di bahagian belakang cek.

Masukkan Resit Tunai

Jurnal penerimaan tunai adalah catatan kronologi urus niaga tunai anda. Resit penjualan mengandungi maklumat yang anda perlukan untuk memasukkan transaksi ke dalam jurnal penerimaan tunai anda. Apabila anda memindahkan maklumat, anda boleh menguraikan penjualan menjadi komponennya yang berasingan, seperti bahagian, bekalan dan tenaga kerja. Jumlah komponen individu harus sama dengan jumlah yang tertera pada resit penjualan. Walau bagaimanapun, anda tidak mencatatkan cukai jualan yang anda kumpulkan dalam jurnal penerimaan tunai.

Buat Entri Jualan

Penjualan tunai dilaporkan dalam jurnal penjualan sebagai kredit dan jurnal penerimaan tunai sebagai debit. Sebagai contoh, penjualan tunai $ 500 adalah debit $ 500 di jurnal penerimaan tunai dan kredit $ 500 di jurnal penjualan. Kadang kala, pelanggan membayar dengan kombinasi wang tunai dan kredit di kedai. Sebagai contoh, seorang pelanggan membeli barang dagangan $ 2,000 dengan pembayaran tunai $ 500 dan menggunakan kredit kedai untuk baki $ 1,500. Anda membuat entri debit $ 500 dalam jurnal penerimaan tunai, entri debit $ 1,500 di akaun belum terima akaun pelanggan dan kemasukan kredit $ 2,000 untuk penjualan.

Deposit Wang Tunai

Masukkan pembayaran tunai anda menggunakan slip deposit bank. Senaraikan setiap cek secara berasingan sehingga anda dapat mengenal pasti penulis cek. Sebelum membuat deposit, sahkan bahawa jumlah slip deposit dan jumlah jurnal penerimaan tunai adalah sama. Anda harus menerima resit bank setiap kali anda membuat deposit. Bandingkan jumlah resit bank dengan jumlah slip deposit untuk mengesahkan kedua-dua jumlahnya sama. Lampirkan resit bank ke salinan slip deposit anda dan simpan sebagai rekod penjualan dan deposit anda.