Apakah Implikasi Teori Kontingensi untuk Pengurus?

Semasa anda memperbaiki struktur organisasi anda, anda perlu mengkaji semula falsafah pengurusan anda untuk menentukan keberkesanannya. Salah satu strategi yang popular adalah dengan menerapkan teori manajemen kontingensi, yang didasarkan pada idea bahawa terdapat banyak cara bagi pengurus untuk membuat keputusan dalam organisasi berdasarkan faktor yang berbeza. Dengan kata lain, teori pengurusan luar jangka memerlukan fleksibiliti pihak pengurus anda untuk menilai setiap situasi dan membuat keputusan yang unik untuk situasi tersebut. Menerapkan teori pengurusan luar jangkaan memerlukan pengurus untuk tetap berwaspada dan mengelakkan daripada bergantung pada peraturan, dasar dan tradisi sebagai satu-satunya panduan untuk pilihan mereka. Untuk meningkatkan produktiviti dan semangat pekerja, pengurus mesti memahami pentingnya teori kontingensi dan implikasi positifnya di tempat kerja.

Memberi Penyelesaian dalam Situasi Tertentu

Dengan menggunakan gaya pengurusan luar jangka, pengurus dapat bertindak balas terhadap penyebab masalah individu dan bukannya memberi reaksi terhadap masalah itu sendiri. Daripada memusatkan perhatian pada hasil masalah, pengurus yang memahami pentingnya teori kontingensi akan berusaha memahami semua pengaruh yang membawa kepada masalah tersebut. Sebagai contoh, pengurus gudang yang menangani masalah penurunan kecekapan kerana berkaitan dengan memuat dan memunggah barang mungkin melihat lebih dekat dan menyedari bahawa kekurangan pengudaraan yang betul menyebabkan pekerja gudang cepat letih dan perlu berehat dengan kerap. Sekiranya pengurus hanya bergantung pada teori motivasi sebagai tindak balas automatik terhadap masalah produktiviti, dia mungkin tidak akan melewatkan penyebab sebenar penurunan produksi.

Membolehkan Pandangan Makro Organisasi

Kepentingan teori kontingensi juga merangkumi cara pengurus memikirkan akibat keputusan kerana ia berkaitan dengan keseluruhan syarikat. Tindakan pengurus mesti mencerminkan budaya, komitmen terhadap keselamatan dan kesejahteraan pekerja, orientasi keuntungan, kedudukan penjenamaan dan sikap perkhidmatan pelanggan seluruh organisasi. Gaya pengurusan luar jangka memaksa pengurus membuat keputusan dan menyelesaikan masalah berdasarkan bagaimana ia akan memberi kesan kepada syarikat, bukan hanya bagaimana ia akan mempengaruhi bahagian atau jabatan. Sebagai contoh, katakan seorang pengurus mendapati bahagian penyelidikan dan pengembangan syarikat berbulan-bulan lamanya untuk menyempurnakan produk baru. Dengan menggunakan gaya pengurusan luar jangka, pengurus itu tidak akan mempublikasikan masalah ini kepada seluruh syarikat; sebaliknya, dia akan bekerjasama rapat dengan R&Pemimpin D untuk mengenal pasti sumber kelewatan dan membetulkannya. Menerbitkan masalah dalam R&D dapat menyebabkan penurunan semangat pekerja, terutama di bahagian penjualan dan pemasaran yang bekerja dengan tekun pada strategi untuk mempromosikan produk tersebut.

Meningkatkan budi bicara Pengurus

Salah satu implikasi besar lain dari teori kontingensi untuk pengurus adalah bahawa ia memberi mereka budi bicara yang jauh lebih besar. Sama ada anda mempunyai struktur organisasi dari atas atau bawah, pengurus anda adalah tonggak utama dalam melaksanakan keputusan dan memastikan bahawa pekerja anda tetap komited terhadap tujuan tertentu. Kerana teori kontingensi memberikan pengurus berbagai cara untuk bertindak balas terhadap masalah, itu juga memberi mereka kebijaksanaan yang signifikan dalam membuat keputusan. Pemilik perniagaan yang menerapkan teori kontingensi mesti membenarkan pengurusnya membengkokkan dasar atau bahkan menimpanya jika keadaan menuntutnya. Pengurus mesti menerapkan pemikiran tangkas yang diperlukan untuk menggunakan teori kontingensi dengan berkesan di tempat kerja. Itu bermaksud pengurus mesti mentafsirkan dasar dan peraturan secara longgar,namun tetap mematuhi nilai dan visi syarikat ketika mereka membuat keputusan. Walaupun anda mungkin enggan memberikan kebijaksanaan kepada pengurus anda, ingatlah bahawa teori kontingensi adalah mengenai menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah tanpa menggunakan pendekatan satu ukuran. Pemilik perniagaan sering mendapati bahawa memberi pengurus kebebasan jenis ini menghasilkan peningkatan keyakinan dalam membuat keputusan dan juga pengurus yang merasa diberi kuasa dan dipercayai untuk melakukan pekerjaan mereka tanpa memerlukan persetujuan berterusan.Pemilik perniagaan sering mendapati bahawa memberi pengurus kebebasan jenis ini menghasilkan peningkatan keyakinan dalam membuat keputusan serta pengurus yang merasa diberi kuasa dan dipercayai untuk melakukan pekerjaan mereka tanpa memerlukan persetujuan berterusan.Pemilik perniagaan sering mendapati bahawa memberi pengurus kebebasan jenis ini menghasilkan peningkatan keyakinan dalam membuat keputusan dan juga pengurus yang merasa diberi kuasa dan dipercayai untuk melakukan pekerjaan mereka tanpa memerlukan persetujuan berterusan.