Kelebihan dan Kekurangan Kepelbagaian di Tempat Kerja

Lebih dari 25 juta orang yang bekerja di AS lahir dari luar negara, dan data menunjukkan bahawa dalam masa kurang dari tiga dekad, negara ini akan menjadi masyarakat yang benar-benar majmuk tanpa satu kumpulan pun yang memiliki majoriti. Sekiranya anda mengharapkan syarikat anda dapat bersaing dan berjaya dalam tatanan dunia baru ini, anda perlu melihat kelebihan dan kekurangan kepelbagaian di tempat kerja.

Kelebihan: Hasil Kewangan yang Lebih Baik

Banyak kajian mendapati syarikat dengan pasukan yang pelbagai lebih menguntungkan daripada perniagaan yang homogen. Laporan McKinsey 2015 mengenai syarikat awam menyatakan bahawa mereka yang mempunyai kepelbagaian etnik dan kaum yang paling dalam pengurusannya 35 peratus lebih cenderung berjaya secara kewangan.

Kelebihan: Persaingan Peringkat Global

Berjuta-juta orang Amerika dipekerjakan oleh syarikat milik asing. Kami hidup dalam ekonomi global, dan syarikat yang secara konsisten mendahului senarai Fortune 500 bersifat global. Syarikat perlu menggunakan orang yang mewakili pelbagai populasi dan sudut pandang untuk bersaing di pentas dunia ini. Apa yang dijual di bandar kecil Amerika tidak boleh terbang di bandar-bandar di Emiriah Arab Bersatu. Sebaliknya, jika anda memahami budaya dan ekonomi masing-masing, mungkin itu akan berlaku.

Kelebihan: Membuat Keputusan Berdasarkan Fakta

Kajian mendapati bahawa kumpulan yang pelbagai cenderung memberi tumpuan kepada fakta ketika membuat keputusan. Mereka melihat di luar cara berfikir lama dan meneliti dan mengkaji semula fakta agar tetap objektif, sehingga membuat keputusan yang lebih baik untuk syarikat mereka. Kumpulan bukan homogen lebih berkebolehan daripada kumpulan homogen untuk mengenal pasti berat sebelahnya dan berusaha untuk memastikan mereka tidak berhati-hati ketika membuat keputusan perniagaan yang penting.

Kelebihan: Berfikir Kreatif dan Inovatif

Sekiranya semua orang bertindak dan berfikir sama, anda mungkin akan melihat yang sama, yang lama ketika datang ke pendekatan untuk produk, pengedaran, pemasaran, pengurusan dan penjualan. Namun, apabila beberapa orang mendekati masalah dan cabaran dari pelbagai perspektif, anda akan menemui penyelesaian yang lebih kreatif. Penyelidikan menunjukkan bahawa kepelbagaian meningkatkan inovasi dan meningkatkan pertumbuhan pasaran.

Kelebihan: Persefahaman Merentas Budaya

Walaupun kumpulan homogen secara semula jadi bergaul dengan lebih baik, dalam dunia yang semakin pelbagai, pemahaman lintas budaya mewujudkan persekitaran kerja dan dunia yang lebih baik. Daripada bergantung pada kriteria prasangka dan kesalahpahaman dunia lama, kumpulan kerja yang pelbagai meningkatkan iklim dalaman dan hasil luaran untuk perniagaan.

Kekurangan: Kesukaran dalam Peralihan

Sekiranya syarikat anda baru mula mengenal potensi kepelbagaian, kemungkinan akan ada cabaran untuk mewujudkan persekitaran kerja yang lebih pelbagai. Cara berfikir lama dan prasangka yang kuat dapat menghalang usaha anda dan menimbulkan ketegangan dan konflik. Selain itu, apabila budaya bertabrakan, mungkin terdapat salah tafsiran makna. Apa yang lucu bagi satu budaya boleh dianggap tidak menghormati yang lain. Pengurusan perlu membeli dan mendidik pekerja secara menyeluruh sekiranya kepelbagaian tempat kerja mempunyai ukuran kejayaan pertama.

Kekurangan: Perbelanjaan Kos Jangka Pendek

Bergantung pada berapa lama anda berkecimpung dalam perniagaan, anda mungkin sudah banyak belajar mengenai penginapan di tempat kerja. Sama seperti Akta Orang Kurang Upaya Amerika yang membawa perubahan ketara pada beberapa perniagaan dengan kos kewangan, begitu juga kepelbagaian memerlukan sedikit kelonggaran. Contohnya, jika anda mempunyai pekerja yang beragama Islam, anda perlu memberi mereka masa dan ruang untuk solat setiap hari. Pekerja transgender mungkin memerlukan bilik mandi mereka sendiri. Oleh kerana pekerja anda menjadi lebih pelbagai, anda mungkin menghadapi kos yang tidak anda fikirkan.

Walaupun peralihan ke tempat kerja yang pelbagai boleh menjadi sukar, majikan di seluruh negara dan dunia membuat gerakan untuk mempelbagaikan. Mereka mendapati usaha dan pelaburan itu bernilai dan hasilnya baik dari segi moral dan kewangan.