Menyelaraskan Justifikasi dalam Word

Microsoft Word 2010 memungkinkan anda membenarkan sekumpulan teks dengan menyesuaikan jarak antara kata-kata untuk membuat perenggan sejajar dengan margin di kedua sisi halaman. Sesuaikan tetapan yang digunakan Word ketika membenarkan teks dengan menyesuaikan ukuran margin halaman. Anda juga boleh menggunakan Word 2010 untuk membenarkan teks menegak dan memusatkan tajuk dokumen.

Justifikasikan secara Mendatar

1

Lancarkan Microsoft Word 2010 dan buka dokumen yang mengandungi teks yang anda ingin membenarkan. Klik tab "Tata Letak Halaman" di bahagian atas tetingkap dan kemudian klik butang kecil di sudut kanan bawah bahagian Penyediaan Halaman pada bar menu.

2

Klik tab "Margins" di bahagian atas tetingkap. Laraskan nilai di medan Kiri dan Kanan untuk mengubah jumlah ruang putih yang muncul di sisi dokumen setelah membenarkan teks. Secara lalai, Word 2010 meletakkan margin satu inci di kedua sisi halaman. Untuk mengurangkan ukuran margin sebanyak setengah di kedua-dua sisi, ketik ".5" di kedua-dua medan. Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda.

3

Klik dan seret penunjuk tetikus untuk menyerlahkan teks yang anda mahu membenarkan.

4

Klik tab "Rumah" di bahagian atas tetingkap dan kemudian klik butang "Justify" di bahagian Perenggan pada bar menu; sebagai alternatif, tekan "Ctrl" dan "J" secara serentak. Kata mungkin tidak membenarkan baris akhir perenggan secara automatik kerana dengan demikian mewujudkan ruang yang besar di antara kata-kata. Untuk membenarkan garis akhir, teruskan.

5

Klik untuk meletakkan kursor di hujung baris terakhir teks yang diserlahkan dan kemudian tekan "Shift" dan "Enter" secara serentak untuk membenarkan baris.

Justifikasikan secara menegak

1

Lancarkan Microsoft Word 2010 dan buka dokumen yang mengandungi teks yang anda ingin membenarkan. Klik dan seret penunjuk tetikus untuk menyerlahkan teks.

2

Klik tab "Tata Letak Halaman", klik butang di sudut kanan bawah bahagian "Penyediaan Halaman" pada bar menu dan pilih tab "Margins" di tetingkap baru.

3

Laraskan nilai di medan Atas dan Bawah untuk mengubah jumlah ruang putih yang muncul di bahagian atas dan bawah dokumen setelah membenarkan teks.

4

Klik tab "Layout" dan kemudian pilih "Justified" di menu drop-down di sebelah Vertical Alignment.

5

Pilih "Bahagian Terpilih" di menu tarik-turun "Terapkan ke" di bahagian bawah tetingkap dan klik "OK."