Pelbagai Jenis Pemangku Kepentingan

Sebilangan besar perniagaan wujud untuk memberi nafkah - dan sering, pekerjaan yang bermakna - untuk pemiliknya. Tetapi setiap perniagaan mempunyai pelbagai pihak berkepentingan tambahan yang dilaburkan dalam daya maju perniagaan. Sekiranya syarikat anda melakukan usaha yang baik untuk melibatkan rakan kongsi selain daripada pemiliknya, perniagaan anda akan mempunyai banyak bakat dan sokongan untuk digunakan, sehingga anda dapat memanfaatkan peluang dan anda dapat mengharungi masa-masa sukar.

Menjaga Pekerja Terlibat

Pekerja mencari nafkah dari perniagaan anda, jadi mereka terutama terlibat sebagai pihak berkepentingan. Sekiranya anda memupuk pelaburan pekerja anda dalam kesejahteraan syarikat anda dengan membayar mereka dengan baik, memperlakukan mereka dengan baik dan memberi mereka peluang untuk maju, mereka akan melakukan kerja yang berkualiti dan akan melampaui minimum yang diperlukan untuk mengumpulkan gaji. Pekerja yang dilaburkan secara mendalam melakukan pekerjaan dengan baik untuk mewakili syarikat anda, dan mereka bertindak sebagai penghubung kepada pelanggan yang tahap penglibatannya cenderung meningkat.

Berfungsi untuk Memuaskan Pelanggan

Pelanggan yang berpuas hati mahu perniagaan anda berjaya. Sekiranya produk atau perkhidmatan anda benar-benar membuat perbezaan dalam kehidupan mereka, mereka mungkin berfikir dan bertindak seperti pihak berkepentingan, dan mereka akan memberikan sokongan, idea dan rujukan. Mereka dilaburkan dalam kemampuan anda untuk terus beroperasi, dan mereka mungkin juga melihat diri mereka sebagai rakan kongsi. Doktor, penata rambut dan tukang paip yang meluangkan masa untuk benar-benar mengenali pelanggan mereka, mendapat kesetiaan dan sokongan berterusan dari pelanggan ini. Malah pengeluar produk seperti elektronik yang inovatif atau pelbagai makanan unik dan enak dapat memainkan peranan dalam kehidupan pelanggan mereka, dengan memperoleh tahap penglibatan yang luar biasa.

Hubungan Saling Bermanfaat dengan Pembekal

Perniagaan anda bergantung pada pembekalnya, dan pembekal anda bergantung pada perniagaan anda. Perniagaan dan pembekal dapat berkembang secara simbiotik, seperti restoran yang membeli sebilangan besar hasil dari ladang tertentu sehingga petani mula menanam varieti herba dan sayur-sayuran tertentu khusus untuk akaun restoran ini. Apabila kesejahteraan perniagaan dan pembekal saling berkaitan, pembekal cenderung untuk menjalankan perniagaan pada masa-masa genting, seperti membiarkan masa tambahan untuk membayar ketika aliran tunai ketat.

Pemberi Pinjaman dan Pelabur

Apabila individu atau institusi kewangan meminjamkan wang kepada syarikat anda atau membuat pelaburan sebagai pertukaran untuk memiliki saham, mereka juga menjadi pemegang kepentingan. Bahkan bank besar dan tidak peribadi yang meminjamkan wang kepada perniagaan anda mempunyai kepentingan dalam kelangsungan hidup anda kerana jika anda tidak membayar balik wang itu, bank juga akan mengalami kerugian. Pelabur peribadi mempunyai kepentingan yang lebih besar kerana mereka biasanya mempertaruhkan peratusan sumber mereka yang lebih besar dan mereka mungkin membuat pelaburan lebih banyak untuk alasan peribadi seperti mempercayai anda atau produk anda.

Membina Hubungan Masyarakat

Perniagaan batu bata tradisional mempunyai kehadiran penting dalam komuniti di mana ia beroperasi. Kedai kedai yang menarik, misalnya, menyampaikan kebanggaan kepada orang lain terhadap operasi anda, sementara penampilan yang bobrok mungkin menimbulkan kebimbangan kepada jiran anda. Keputusan anda untuk menjadi peserta aktif dalam komuniti anda, melalui langkah-langkah seperti memberi sumbangan kepada tujuan tempatan atau menghadiri perjumpaan awam, juga akan membantu membina hubungan baik.

Malah perniagaan yang beroperasi secara dalam talian akan mempunyai komuniti pemangku kepentingan, dengan pelbagai jenis laman web dan media sosial seperti Facebook dan LinkedIn. Gunakan alat internet untuk membina hubungan dengan komuniti ini juga.

Akhir sekali, pegawai dan agensi kerajaan tempatan anda juga merupakan bahagian penting dalam komuniti anda dan mungkin mempunyai pendapat langsung mengenai kemampuan anda untuk meneruskan atau mengembangkan operasi anda. Manfaatkan perjumpaan bandar dan acara komuniti untuk mewujudkan hubungan yang bermakna dengan pihak berkepentingan ini juga.