Apakah Dua Jenis Pemborong Pedagang Asas?

Perdagangan borong melibatkan mendapatkan produk dengan harga di bawah nilai runcit dan kemudian menjualnya ke kedai runcit, yang kemudian menandakan harga. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, terdapat lebih dari 6 juta pekerjaan upah dalam industri perdagangan borong pada tahun 2008. Walau bagaimanapun, 90 peratus syarikat yang bekerja untuk pekerja ini adalah perniagaan kecil dengan 20 pekerja atau kurang. Dua jenis pemborong saudagar utama menguasai pasaran perdagangan borong.

Pemborong Pedagang

Pemborong peniaga adalah yang pertama dari dua jenis pemborong asas dalam industri. Pemborong ini membeli dan menjual barang ke kedai runcit untuk mendapatkan keuntungan. Biro Statistik Tenaga Kerja menunjukkan bahawa pemborong peniaga biasanya membeli dan menjual dua jenis barang, sama ada tahan lama atau tidak tahan lama. Perbezaan antara barang-barang ini adalah jangka hayatnya, dengan barang tahan lama mempunyai jangka hayat lebih dari tiga tahun.

Ejen dan Broker

Ejen dan broker borong merupakan bahagian utama industri perdagangan borong. Ejen dan broker berbeza dengan pemborong pedagang kerana mereka tidak membeli atau mengambil alih barang yang mereka beli dan jual. Sebagai gantinya, ejen atau broker akan mengatur penjualan barang antara pemborong peniaga dan peruncit dan secara amnya akan memperoleh wangnya dengan menerima bayaran untuk mengatur penjualan.

Perbandingan

Pemborong peniaga berbeza dengan ejen dan broker kerana mereka membeli inventori yang mereka jual sebelum mendapat keuntungan daripadanya. Ini bererti mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada broker kerana mereka mesti memikul tanggungjawab kewangan untuk produk yang mereka jual. Broker tidak memikul tanggungjawab ini kerana mereka berperanan sebagai orang tengah antara pemborong dan pembeli runcit. Biro Statistik Tenaga Kerja menunjukkan bahawa broker dan ejen boleh merangkumi mereka yang memudahkan perdagangan melalui cara elektronik seperti Pertukaran Data Elektronik atau Internet.

Tinjauan Pekerjaan

Prospek pekerjaan secara keseluruhan di kedua-dua belah bidang perdagangan borong dijangka berlaku pada kadar yang lebih rendah daripada rata-rata hanya 4 peratus dari tahun 2008 hingga 2018, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja. Walaupun biro memproyeksikan pertumbuhan pekerjaan yang perlahan secara keseluruhan, ia mencatat bahawa beberapa peluang yang lebih baik adalah di bidang di mana barang diedarkan melalui saluran pengedaran elektronik. Biro tersebut juga menunjukkan bahawa peluang bekerja sendiri juga akan terus menjadi sumber pekerjaan yang signifikan bagi banyak orang yang memasuki bidang ini.