Cara Memampatkan Video untuk Muat Naik YouTube

Membuat dan memuat naik video adalah proses yang panjang yang memerlukan masa dan sumber. Menggunakan lebar jalur yang berharga untuk memuat naik adalah masalah, terutamanya jika anda memuat naik dari komputer mana pun di rangkaian perniagaan anda. Memampatkan video menjadikan fail video menjadi lebih kecil dan memungkinkan anda memuat naiknya lebih cepat dengan kualiti yang minimum. Windows Movie Maker membantu anda memampatkan video dengan tetapan YouTube yang telah ditetapkan untuk memastikan video anda dalam format terbaik untuk dimuat naik.

1

Buka Windows Movie Maker, dan kemudian buka fail video yang ingin anda kompres. Anda boleh melakukannya dengan mengklik sebelah kanan tetingkap untuk mencari fail atau dengan mengklik dan menyeret fail video ke tetingkap Windows Movie Maker.

2

Mainkan video untuk memastikan bahawa anda telah melakukan semua suntingan yang anda mahukan dan tidak ada "ruang kosong" di akhir video. Video akan berhenti ditayangkan sebaik sahaja klip terakhir anda dimainkan. Jika terus dimainkan tetapi layar kosong, periksa klip media yang tersisa selepas akhir video anda. Sekiranya anda tidak menghapus rakaman tambahan ini, Windows Movie Maker akhirnya akan menyimpannya ke dalam video akhir anda, mengambil lebih banyak masa dan membuat ukuran fail lebih besar.

3

Klik "Fail", arahkan kursor ke "Simpan Filem" dan kemudian klik "YouTube" di bawah kategori "Tetapan Laman Web". Pilih lokasi untuk menyimpan fail anda dan klik "Simpan." Windows Movie Maker akan memampatkan video anda ke dalam format dan ukuran yang sesuai untuk YouTube, yang biasanya akan menjadikan fail video lebih kecil tanpa menjejaskan kualitinya.