Apakah Penyusutan Runcit?

Walaupun dengan perisian pengurusan inventori yang paling canggih, penting untuk mengira inventori langsung anda secara berkala. Sebilangan peratusan inventori anda - mudah-mudahan, peratusan kecil - akan selalu dihitung, yang dalam istilah runcit disebut penyusutan. Mengawasi pengecutan anda adalah penting, bukan hanya untuk tujuan perakaunan tetapi kerana ini boleh menjadi tanda anda menghadapi masalah di kedai anda.

Penyusutan adalah Isu

Sekiranya anda tertumpu pada perincian "gambaran besar" dalam menjalankan syarikat anda, mudah untuk mengurangkan penyusutan sebagai gangguan kecil, tetapi lebih dari itu. Tinjauan keselamatan National Retail Federation 2017 menganggarkan bahawa penyusutan mengambil hampir $ 49 bilion dari poket peruncit pada tahun sebelumnya, yang tidak lain adalah perubahan besar. Kadar pengecutan purata - jumlah pengecutan anda yang ditentukan sebagai peratusan penjualan anda - adalah 1.44 peratus secara nasional, tetapi hampir satu daripada empat peruncit melaporkan penyusutan 2 peratus atau lebih tinggi.

Fikirkanlah sebentar: Sekiranya anda mempunyai penjualan $ 500,000 melalui kedai anda tahun lalu, 1,44 hingga 2 peratus dari jumlah itu sama dengan $ 7,200 hingga $ 10,000 dolar. Sekiranya anda kehilangannya dalam satu rompakan, itu pasti akan menarik perhatian anda, tetapi mudah untuk melihat kerugian anda apabila berlaku beberapa dolar dalam satu masa.

Sumber Penyusutan

Perompakan yang dapat dilihat adalah bentuk penyusutan yang paling dramatik, tetapi kebanyakan pencurian oleh orang luar datang dalam bentuk pencurian secara sembunyi-sembunyi. Pencurian kedai, termasuk operasi yang dirancang dengan baik oleh kumpulan pencuri yang teratur, menyumbang lebih dari 36 peratus kerugian dalam kajian 2017. Pencurian dalaman, yang dilakukan oleh pekerja, menyumbang 30 peratus lagi kerugian. Selebihnya dijelaskan terutamanya oleh kesalahan pentadbiran pada akhir peruncit, atau oleh kesalahan dan penipuan pihak pembekal.

Untuk memburukkan lagi keadaan, kebanyakan peruncit melaporkan anggaran yang rendah atau menurun untuk pencegahan kerugian. Itu bukan semua berita buruk. Walaupun jumlah peruncit yang melaporkan penyusutan sebanyak 2 peratus atau lebih tinggi meningkat dari 17.1 peratus pada tahun 2015 kepada 23.1 peratus pada tahun 2016, jumlah peruncit yang melaporkan penyusutan kurang dari 1 peratus meningkat lebih banyak, meningkat kepada 42.3 peratus pada tahun 2016 dari hanya 34.2 peratus pada tahun 2015. Sangat mungkin untuk mengambil kedai anda sendiri dari yang tinggi ke yang rendah dengan menggunakan wang dengan teliti dan - yang lebih penting - perhatian sedar anda.

Pencurian Kedai dan Pencegahannya

Pencurian kedai adalah penyebab penyusutan terbesar, jadi ini adalah tempat yang logik untuk mula mengatasi masalah pengecutan anda. Sistem anti-kecurian elektronik adalah pencegah yang berguna, tetapi ia tidak mudah dibendung. Lebih baik memberi tumpuan kepada asas: Adakah lekapan anda memberikan pandangan yang baik kepada kakitangan anda? Adakah barang mudah alih bernilai tinggi dikunci atau diikat?

Yang paling penting, adakah kakitangan anda bergaul dengan pelanggan? Jurujual yang sopan dan hormat di siku pencuri berpotensi adalah pencegah yang baik seperti apa sahaja yang anda boleh beli, dan anda sudah membayarnya untuk berada di sana. Mencegah kerugian dari cincin pencurian profesional adalah lebih sukar kerana mereka memilih kedai dengan kakitangan yang terhad dan beroperasi secara berkumpulan, dengan beberapa mengganggu kakitangan dan yang lain mengantongi barang.

Pertaruhan terbaik anda adalah mendidik diri anda dan kakitangan anda untuk mengenali tanda-tanda bahawa ini berlaku, dan dengan idealnya mempunyai butang tersembunyi di seluruh kedai supaya kakitangan dapat meminta cadangan. Sekiranya anda mempunyai sistem pengawasan dan rakaman yang baik, kadang-kadang anda dapat menangkap pencuri di kamera dan membantu mengenalinya untuk polis.

Pencurian Pekerja dan Pencegahannya

Pencurian pekerja lebih banyak berlaku. Sangat mudah untuk mencurigai orang luar, tetapi sukar untuk berfikir bahawa anda mungkin kehilangan wang kepada penolong pengurus yang dipercayai atau pekerja model lama anda. Remaja yang berpakaian ringan yang memperoleh gaji minimum akan selalu menjadi risiko kecurian, tetapi pekerja yang anda percayai akan berada dalam kedudukan terbaik untuk menyakiti anda dalam jangka masa panjang. Sistem pengawasan yang baik juga dapat membantu di sini, tetapi kakitangan anda lebih tahu daripada siapa pun di mana kamera berada dan bagaimana ia digunakan.

Akhirnya jawapan untuk kecurian pekerja adalah membina sistem pengendalian inventori yang menyukarkannya. Langkah-langkah mudah seperti mencampurkan kakitangan anda sehingga anda tidak mempunyai kumpulan yang sama menutup sepanjang masa, dan mewajibkan beg sampah yang jelas, dapat menyukarkan kakitangan untuk mengantongi poket mereka dengan perbelanjaan anda. Memeriksa pekerja anda dengan lebih berhati-hati, termasuk pemeriksaan rekod jenayah dan ujian profil keperibadian, juga dapat membantu.

Mencegah Kerugian Pentadbiran

Kerugian pentadbiran pada dasarnya disebabkan oleh kesalahan manusia, yang menjadikannya sukar untuk dikesan. Mereka datang dalam pelbagai bentuk, sering kali kesalahan memasukkan data seperti sifar tambahan atau invois masuk ke sistem anda dua kali. Itu akan meningkatkan inventori anda secara buatan, dan jika anda tidak menangkapnya, itu akan menunjukkan penyusutan pada masa berikutnya anda melakukan pengiraan fizikal. Pertahanan terbaik terhadap mereka adalah mempunyai prosedur penerimaan yang ketat dan sistem pengendalian inventori dengan banyak pemeriksaan ralat.

Contohnya, apabila anda membuat pengiraan inventori fizikal anda, anda mungkin menghasilkan "senarai kecondongan" perbezaan antara apa yang anda harapkan dan yang anda hitung. Selalunya anda akan menemui kesilapan pengiraan, tetapi anda juga dapat menangkap kesalahan memasukkan data.

Mencegah Kerosakan Sisi Vendor

Prosedur penerimaan yang ketat juga dapat membantu mencegah kerugian pihak penjual. Sebilangan besar vendor anda mungkin benar-benar jujur, tetapi seperti anda, mereka mempunyai kakitangan manusia dan melakukan kesalahan manusia. Sekiranya anda melatih kakitangan anda sendiri untuk memeriksa pesanan masuk dengan teliti terhadap invois dan senarai pembungkusan yang sesuai, anda akan mengetahui kesalahan vendor tersebut sebelum direkodkan ke dalam inventori anda. Sistem yang dikendalikan dengan ketat yang sama akan melindungi anda dari vendor penyangak yang sesekali sengaja menghantar, menghantar produk sub-standard atau membuat invois kepada anda untuk produk yang tidak pernah anda terima.