Langkah-langkah Mengemukakan Penyata Cukai Perbadanan S

Sebagai perniagaan dengan status syarikat S, anda diminta untuk memfailkan beberapa jenis penyata cukai di peringkat tempatan, negeri dan persekutuan. Penting untuk tidak hanya mengetahui bentuk mana yang harus anda ajukan, tetapi juga tarikh akhir pengajuan sepanjang tahun. Walaupun anda dapat menyiapkan pulangan anda sendiri, penyata cukai S corp boleh menjadi lebih rumit, jadi mungkin merupakan idea yang baik untuk menyewa profesional cukai untuk memberikan panduan pakar.

 1. Dapatkan Borang yang Anda Perlu

 2. Biasakan dengan pelbagai borang yang mesti anda lengkapkan sepanjang tahun untuk memenuhi kewajipan pemfailan cukai anda. Di semua peringkat pemerintahan, pemfailan dalam talian tersedia dan bahkan diperlukan dalam banyak keadaan, walaupun syarat untuk memfailkan pajak korporat dalam talian hanya untuk organisasi yang lebih besar. Borang yang mesti anda masukkan sebagai syarikat S termasuk:

  • Cukai Pendapatan Perolehan Tempatan (EIT) yang ditahan.
  • Pulangan Pemotongan Negeri.
  • Pulangan Pengangguran Negeri.
  • Penyata Cukai Suku Tahunan Persekutuan Majikan (Borang 941).
  • Cukai Pengangguran Persekutuan (FUTA) (Borang 940).
  • Penyata Cukai Pendapatan untuk S Corporation (Borang 1120S).
  • Bahagian Pendapatan, Potongan, Kredit Pemegang Saham, dan lain-lain (Jadual K-1).

 3. Jadual Pemfailan pada Kalendar Tahunan

 4. Syarikat S, seperti semua perniagaan, diminta untuk memfailkan laporan informasi setiap suku tahun mengenai pendapatan dan jumlah pemotongan cukai pekerja mereka, serta pulangan tahunan pada akhir tahun perniagaan. Laporan suku tahunan dijelaskan pada akhir bulan berikutan penutupan setiap suku tahun. Contohnya, suku pertama berakhir pada 31 Mac dan laporan suku pertama dijadualkan pada 30 April. Agar anda tidak terlepas tarikh akhir pengajuan, tetapkan amaran pada kalendar anda untuk memberi masa yang cukup untuk mengisi borang dan surat anda atau menghantar secara elektronik pulangan anda.

 5. Buat Deposit tepat pada masanya

 6. Walaupun anda mengemukakan laporan gaji setiap suku tahun, anda mungkin diminta untuk membuat deposit penahanan cukai lebih kerap. Pihak berkuasa percukaian anda akan memberitahu anda sekiranya deposit mesti dibuat separuh mingguan, bulanan atau suku tahunan. Deposit pemotongan dan Jaminan Sosial Persekutuan dan Medicare boleh dibuat dalam talian melalui Sistem Pembayaran Cukai Persekutuan Elektronik (EFTPS).

 7. Failkan Laporan Suku Tahunan

 8. Setiap suku tahun, pastikan anda memfailkan laporan pemotongan gaji dan cukai untuk pekerja anda. Walaupun anda tidak membayar pekerja (atau anda sendiri) untuk suku tahun tertentu, anda mesti tetap membuat laporan. Laporan persekutuan hanya dapat diajukan secara elektronik apabila menggunakan perisian yang diluluskan oleh IRS atau melalui profesional cukai yang sah. Jika tidak, anda boleh menggunakan pdf yang boleh diisi untuk Borang 940 yang terdapat di laman web IRS. Kirimkan borang yang telah lengkap dan ditandatangani ke alamat yang dinyatakan dalam arahan.

 9. Lakukan Penutupan pada akhir Tahun

 10. Ikuti amalan perakaunan standard untuk menutup buku anda semasa anda bersedia untuk mengemukakan penyata cukai S corp akhir tahun anda. Pastikan semua pendapatan dan perbelanjaan anda dimasukkan dengan betul dalam sistem perakaunan anda. Sekiranya anda telah membayar gaji kepada pekerja, lengkapkan dan serahkan W-2 dan laporan Penyesuaian Upah yang disertakan.

 11. Fail dan bayar cukai FUTA tahunan anda. Sekiranya jumlah tanggungan cukai anda untuk FUTA kurang dari $ 500, maka anda tidak perlu membayar sehingga akhir tahun. Jika tidak, anda harus membuat deposit pada suku di mana anda akan mencapai had tersebut.

 12. Penyediaan Cukai S Corp

 13. Dengan menggunakan maklumat dari rekod perakaunan anda, isi IRS Form 1120S, US Tax Tax Return untuk S Corporation. Anda perlu memasukkan penerimaan kasar, upah, perbelanjaan dan potongan yang dibenarkan. Selain itu, anda perlu menyediakan Jadual K-1, yang memperincikan jumlah pendapatan, potongan dan kredit yang dibahagikan kepada setiap pemegang saham syarikat. Pemegang saham memerlukan borang untuk melengkapkan cukai peribadi mereka.

 14. Penyata syarikat mesti diselesaikan setiap tahun menjelang 15 Mac.