Tanda-Tanda Awal Monitor Anda Hilang

Anda tidak perlu mengganggu operasi harian anda kerana monitor anda akhirnya mati pada waktu yang tidak sesuai. Beberapa masalah monitor memberi anda amaran awal bahawa monitor anda mungkin akan cepat habis. Mengenali tanda-tanda ini memberi anda cara untuk mengatasi masalah monitor sebelum menjadi masalah utama perniagaan anda.

Piksel Mati

Beberapa monitor mempunyai piksel yang tidak berfungsi sama sekali. Piksel ini disebut piksel mati dan dipaparkan sebagai piksel kosong pada monitor komputer anda. Masalah piksel lain termasuk piksel tersekat dan piksel lebih terang. Dalam kebanyakan kes, piksel mati tidak dapat diperbaiki tanpa penggantian, kerana perkakasannya rosak. Pertimbangkan untuk mendapatkan pengganti awal untuk mengelakkan masalah di jalan dengan monitor yang mempunyai masalah piksel.

Burn-In

Sekiranya monitor anda duduk dengan grafik yang sama kedudukannya dari hari ke hari, gambar-gambar ini boleh menyala ke skrin. Monitor burn-in menghasilkan gambar grafik seperti hantu yang selalu ada di skrin. Anda mengelakkan pembakaran dengan screensaver dan perisian serupa. Setelah burn-in berlaku pada monitor, gunakan penyelesaian perisian seperti JScreenFix, Online Monitor Test atau Killdeadpixel (pautan dalam Sumber) untuk menyelesaikan masalah dengan mengitar dan mematikan piksel pada monitor atau menggunakan paparan corak. Anda mungkin tidak dapat melepaskan kesan dari skrin. Walaupun tidak menghalangi anda untuk melihat gambar lain di layar, gambar tersebut akan mengganggu.

Paparan Berselang

Sekiranya bekalan kuasa monitor tidak berfungsi dengan betul, anda mungkin menghadapi beberapa masalah yang berbeza dengan monitor. Monitor anda mungkin berhibernasi pada waktu ganjil, menghidupkan dan mematikan tanpa meminta, menghidupkan secara tidak teratur, atau menghadapi masalah lain yang menghalangnya daripada memaparkan grafik skrin semasa diminta. Sekiranya bekalan kuasa tidak gagal ketika pertama kali mengalami masalah, masalah sekejap ini boleh berlaku untuk beberapa lama sebelum akhirnya gagal sepenuhnya.

Penyelesaian masalah

Anda tidak mahu membuang masa dan wang untuk menggantikan monitor apabila ada masalah hanya dengan kabel atau kad video anda. Anda mempunyai perkara yang lebih penting untuk dilakukan. Tukar kabel pada monitor jika anda fikir masalahnya mungkin hanya dengan penyambungan ke kad paparan. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan grafik yang tidak dipaparkan dengan betul pada monitor komputer anda, gambar tersebut mungkin terletak pada kad itu sendiri. Bawa monitor ke komputer lain dan uji di sana untuk melihat apakah anda menemui peningkatan.