Potongan Cukai untuk Menyumbang Perkhidmatan Perundingan kepada Organisasi Bukan Untung

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin dapat mengurangkan cukai yang terhutang atas keuntungan dengan mengambil potongan sumbangan amal untuk sumbangan yang anda buat kepada organisasi bukan untung. Namun, untuk perniagaan perundingan yang menyumbangkan perkhidmatan, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri membatasi jenis kos yang dianggap sebagai sumbangan yang dapat dikurangkan. Dan selain had ini, nilai sumbangan anda yang dapat dikurangkan dapat dikurangkan apabila organisasi bukan untung memberikan anda sebarang faedah sebagai ganti perkhidmatan perundingan percuma.

Peraturan umum

Terdapat dua kriteria penting untuk menuntut pemotongan derma amal. Pertama, hanya nilai pasaran wang tunai dan sumbangan harta tanah yang layak untuk pemotongan tersebut. Kriteria kedua mensyaratkan bahawa sumbangan itu dibuat untuk bukan keuntungan yang dianggap "organisasi yang berkelayakan." Organisasi yang berkelayakan hanya merangkumi bukan keuntungan yang dikecualikan daripada cukai pendapatan persekutuan. Selain beberapa institusi agama dan pemerintah - yang secara automatik bebas cukai - bukan keuntungan mesti mempunyai permohonannya yang diluluskan oleh IRS untuk mendapatkan status bebas cukai.

Menyumbang Perkhidmatan Perundingan

Tidak kira sama ada anda mengenakan bayaran tetap kepada pelanggan setiap jam, anda tidak boleh membuat potongan amal berdasarkan jumlah jam yang anda habiskan untuk menyediakan perkhidmatan perundingan kepada organisasi nirlaba. Sebenarnya, IRS tidak pernah membenarkan perniagaan memasukkan nilai masa atau pendapatan yang hilang ketika mengira potongan derma amal yang berkaitan dengan penyediaan perkhidmatan. Anda boleh, bagaimanapun, mengurangkan kos lain yang tidak dibayar, dihubungkan secara langsung dengan perkhidmatan perundingan dan untuk kos yang tidak akan ditanggung oleh perniagaan tetapi untuk sumbangan perkhidmatan perundingan. Biasanya, kos yang boleh ditolak meliputi perbelanjaan kereta, seperti gas, minyak, tol dan bayaran letak kereta. Dan sekiranya perundingan anda memerlukan perjalanan jauh dari rumah, bayaran hotel dan pengangkutan dapat ditolak sebagai sumbangan amal. Tidak boleh ditolak, misalnya,adalah sebahagian daripada pembayaran yang dibuat untuk menyewa ruang pejabat kerana perniagaan menanggung perbelanjaan tanpa mengira sama ada perkhidmatan perundingan disumbangkan atau tidak.

Pengurangan untuk Faedah

Sekiranya anda, atau perniagaan anda, mendapat beberapa keuntungan dari organisasi bukan keuntungan kerana menyediakan perkhidmatan perundingan, IRS menghendaki anda mengurangkan potongan amal anda dengan nilainya. Contohnya, jika penerima khidmat perundingan adalah universiti, dan sebagai penghargaan atas kemurahan hati anda, ia memberi anda peluang untuk mengikuti kelas dengan kadar tuisyen yang lebih rendah - perbezaan antara yuran yang dikenakan oleh universiti kepada masyarakat umum dan kadar pengurangan ia menawarkan anda mewakili nilai faedah yang dapat dikurangkan oleh pemotongan anda.

Borang Cukai yang berkaitan

Cara anda melaporkan pemotongan amal hanya bergantung pada jenis entiti perniagaan anda. Sekiranya anda beroperasi sebagai pemilik tunggal, pemegang saham syarikat S atau rakan perkongsian, potongan derma amal diperincikan pada Jadual A dan dilampirkan pada 1040 anda. Sebaliknya, syarikat melaporkan derma amal pada Borang 1120, yang penyata cukai syarikat. Terakhir, perniagaan yang beroperasi melalui syarikat liabiliti terhad, atau LLC, akan melaporkan pemotongan amal sesuai dengan penetapan cukai.