Cara Mengeksport E-mel Thunderbird ke MS Outlook

Sekiranya anda menjalankan perniagaan anda sendiri dan ingin mengurangkan perbelanjaan anda, anda boleh menggunakan Mozilla Thunderbird, pelanggan e-mel percuma, untuk menguruskan akaun e-mel syarikat anda. Semasa perniagaan anda berkembang, anda mungkin memutuskan untuk beralih ke Microsoft Office Outlook untuk penyelesaian yang lebih hebat. Nasib baik, ada kemungkinan untuk mengeksport e-mel anda dari Thunderbird dan mengimportnya ke Outlook, dan anda tidak perlu membeli perisian pihak ketiga untuk menyelesaikan tugas tersebut.

1

Lancarkan Mozilla Thunderbird.

2

Buka folder dengan mesej yang ingin anda eksport dari Thunderbird.

3

Pilih mesej yang ingin anda eksport. Tekan dan tahan kekunci "Ctrl" dan klik pada e-mel untuk memilih beberapa item, atau tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua mesej dalam folder.

4

Klik kanan salah satu e-mel yang dipilih dan pilih "Simpan Sebagai" dari menu konteks.

5

Pilih folder untuk menyimpan mesej sebagai fail EML dan klik "Pilih Folder" untuk mengeksport mesej.

6

Lancarkan Microsoft Outlook 2010.

7

Klik kanan folder "Outlook" dan pilih "Folder Baru" dari menu konteks.

8

Ketik nama untuk folder baru di kotak "Nama" dan klik "OK" untuk membuat folder.

9

Pilih folder baru. Itu belum mengandungi e-mel, jadi panel tengah kosong.

10

Pilih semua e-mel yang anda eksport dari Thunderbird. Seperti yang anda lakukan sebelumnya, tahan "Ctrl" dan klik beberapa item atau tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua item.

11

Klik dan seret e-mel ke panel tengah Outlook 2010 untuk mengimportnya ke folder baru. E-mel akan muncul di folder setelah import selesai.