Senarai Semak Permulaan Salon

Keinginan untuk kelihatan dan merasa menarik adalah penting bagi hampir semua orang, yang menjadikan pembukaan salun sebagai pilihan perniagaan yang bijak bagi orang yang berfikiran usahawan dengan minat untuk menggayakan rambut atau kecantikan. Memulakan salun baru, bagaimanapun, memerlukan banyak perancangan dan kerja. Senarai semak permulaan dapat menjadikannya lebih cekap dan juga dapat membantu anda dalam menentukan butiran penting seperti memperoleh dana.

Rangka Rancangan Perniagaan

Mulailah dengan menyusun rancangan perniagaan menyeluruh yang merangkumi pernyataan syarikat dan pernyataan misi, analisis pasaran di kawasan anda, penerangan mengenai keperluan perkhidmatan dan kakitangan anda serta dana yang diperlukan untuk menubuhkan operasi anda. Anda boleh membuat dokumen asas ini menggunakan templat dalam talian percuma. Rancangan yang dibuat dengan baik adalah mustahak jika anda perlu memperoleh dana dari sumber luar.

Menetapkan Struktur Undang-undang

Tentukan sama ada anda mahu struktur undang-undang perniagaan anda menjadi hak milik tunggal, perkongsian, syarikat liabiliti terhad (LLC), atau syarikat. Sebagai pemilik tunggal atau rakan kongsi, segala-galanya, baik yang berkaitan dengan peribadi dan perniagaan, berisiko sekiranya anda dituntut oleh pelanggan. Sekiranya anda memilih untuk menjadi LLC, risiko peribadi anda terhad, namun LLC tidak diiktiraf sebagai klasifikasi kena cukai oleh Internal Revenue Service (IRS). Setelah mewujudkan struktur undang-undang anda, LLC dan syarikat mesti pergi ke laman web IRS untuk memohon nombor pengenalan cukai persekutuan untuk tujuan cukai.

Pilih Lokasi

Lokasi salun anda adalah salah satu elemen terpenting dalam senarai semak anda. Semasa memilih ruang untuk perniagaan baru anda, pertimbangkan lalu lintas dan jarak pandang serta jumlah kerusi stylist yang dikehendaki untuk salun anda, ruang untuk perkhidmatan tambahan dan ketersediaan tempat letak kereta. Menurut SpaBuilder, kebanyakan salun memerlukan minimum 1.000 kaki persegi.

Dapatkan Lesen dan Insurans Anda

Memohon lesen pemilik salun dari Jabatan Kosmetologi negeri anda atau agensi pelesenan yang sesuai di kawasan anda. Selalunya anda perlu menjadualkan janji temu untuk wakil mengunjungi lokasi salun anda untuk mengesahkan bahawa ia memenuhi syarat yang ditetapkan oleh negara berkenaan dengan salun, yang secara amnya bermaksud bahawa anda dan penata rambut anda perlu mempunyai yang betul memberi lesen untuk melakukan rambut, kuku atau apa sahaja perkhidmatan yang ingin diberikan oleh salun anda.

Sebagai tambahan, salun anda perlu mematuhi kod kebersihan, kebakaran dan elektrikal kerajaan. Sebagai tambahan, hubungi broker insurans anda untuk membincangkan keperluan insurans anda sebagai pemilik salun. Salun anda perlu dilindungi dari kerosakan, kecurian dan kemungkinan tanggungjawab.

Beli Peralatan dan Perabot Salon

Perabot berupa stesen salon dan kuku, kerusi, cermin dan meja penerimaan adalah semua barang yang diperlukan semasa membuka salun. Mangkuk syampu juga diperlukan bersama dengan perkhidmatan tukang paip untuk pemasangan yang betul. Di samping itu, pengering rambut dan peralatan pencucian untuk membersihkan tuala adalah beberapa asas lain yang perlu anda mulakan.

Sistem komputer yang dilengkapi dengan perisian penjadualan atau pengurusan salun terkini akan membantu mengisi buku anda dan menguruskan perniagaan salun anda. Telefon, daftar tunai, mesin kad kredit atau kaedah mengumpulkan wang juga harus ada.

Beli Bekalan Salon

Anda perlu menyimpan beberapa barang keperluan, seperti syampu, perapi, tuala dan tirai. Anda juga perlu membeli gunting, sikat, sikat, produk pewarna rambut, penggelek, batang dan produk gaya rambut, seperti semburan rambut, gel dan mousse. Barang-barang lain yang diperlukan di salun termasuk troli bekalan untuk memegang roller dan batang, dan produk kuku dan badan.