Cara Memadam Dua Pilihan Sistem Operasi pada Permulaan

Semasa boot, Windows mungkin menawarkan banyak sistem operasi untuk dipilih. Ini mungkin berlaku kerana anda sebelumnya menggunakan banyak sistem operasi atau kerana kesilapan semasa peningkatan sistem operasi. Sebelum ini, Windows menggunakan fail teks sederhana untuk membuat pilihan but ini; namun, sistem operasi Window terbaru memerlukan pengubahsuaian fail bootmgr.dll. Anda boleh menghentikan pemuat but daripada memaparkan senarai melalui tetapan Windows atau memuat turun program pihak ketiga untuk menghapus entri.

Booting Tanpa Memaparkan Pilihan

1

Buka Panel Kawalan dengan menarik bar carian, ketik "panel kawalan", mengetuk atau mengklik "Aplikasi" dan memilih "Panel Kawalan" di tengah-tengah layar. Anda boleh membuka ruang carian dengan menggesek dari kanan atau membawa penunjuk tetikus anda ke sudut kanan atas, kemudian ke bawah.

2

Ketik "Sistem" ke dalam bar carian panel kawalan, dan pilih "Lihat Tetapan Lanjutan" dalam daftar yang dihasilkan. Ini akan memunculkan kotak "Properties Sistem" dengan sifat "Advanced" sudah dibuka.

3

Klik butang "Tetapan" di sebelah kanan kata "Permulaan dan Pemulihan," yang merupakan pilihan ketiga ke bawah dalam Tetingkap Properti Sistem Lanjutan.

4

Klik pada kotak lungsur di sebelah "Sistem Operasi Lalai." Pilih sistem operasi yang ingin anda boot pada permulaan, seperti "Windows 8 Home."

5

Hapus tanda pada kotak berlabel "Masa untuk memaparkan senarai sistem operasi." Klik butang OK dan but semula untuk memastikan bahawa tetapan telah berlaku.

Padam Pilihan Boot dengan BCDedit

1

Tarik buka bar carian dengan menggesek dari kanan atau membawa penunjuk tetikus anda ke sudut kanan atas, kemudian ke bawah.

2

Ketik "Cmd" di bar carian, dan klik "aplikasi" yang muncul di bawah.

3

Klik kanan pada entri yang bertuliskan "command prompt", dan kemudian klik kiri pada "Command Prompt (Admin)."

4

Ketik "BCDEdit" di tetingkap command prompt, dan tekan "Enter." Ini akan memberikan senarai terperinci semua entri sistem operasi yang kini ada di bootmgr.dll. Tulis atau salin rentetan alfanumerik di sebelah kanan "pengecam" untuk entri yang ingin anda hapus.

5

Ketik perintah "BCDedit / delete [IDENTIFIER]", tolak tanda kutip, ganti "[pengenal]" dengan rentetan alfanumerik dari entri yang ingin anda hapus. Tekan "Enter" untuk menyelesaikan, dan but semula untuk menguji tetapan. Ulangi arahan ini untuk entri lain yang ingin anda alih keluar.