Apa Jenis Penghala Tanpa Wayar yang Mempunyai Julat Terpanjang?

Titik akses tanpa wayar, yang sering disebut penghala tanpa wayar, menyediakan akses rangkaian berasaskan radio. Walaupun bentuk komunikasi ini tidak memerlukan kabel, ada batasan sejauh mana PC anda dapat dan masih berkomunikasi dengan peranti. Piawaian berbeza - termasuk 802.11b, 802.11g dan 802.11n - kedua-dua penyesuai wayarles dan titik akses akan mempengaruhi jarak maksimum. Namun, menangani masalah tertentu dapat meningkatkan jangkauan penghala tanpa wayar apa pun.

Maksimum tanpa halangan

Pada masa ini, router yang menjalankan standard 802.11n mempunyai jarak terpanjang. Julat tanpa halangan, pada kadar data yang sama, kira-kira dua kali ganda daripada standard 802.11g sebelumnya. 802.11g secara meluas dianggap mempunyai jarak efektif antara 100 dan 150 kaki, yang bermaksud standard 802.11n - piawaian terbaru yang tersedia - meliputi sekitar 200 hingga 300 kaki. Tetapi terdapat banyak faktor yang mempengaruhi antara satu titik akses ke titik seterusnya.

Kuasa Penghantaran

Stesen radio FM digunakan untuk mengiklankan watt yang ada di menara mereka. Ini kerana daya yang lebih besar ke antena menghasilkan kemampuan isyarat yang lebih besar untuk mengatasi kebisingan dan halangan. Oleh kerana had yang dikenakan oleh pemerintah, banyak kekuatan transmisi ini dalam router tanpa wayar ditetapkan oleh pengeluar, dan kemampuan untuk menyesuaikannya tidak tersedia. Apabila mungkin, bagaimanapun, meningkatkan daya penghantaran membolehkan isyarat mencapai lebih jauh atau, lebih penting lagi, untuk menjangkau bahan yang sukar, seperti bata atau logam.

Jenis Keuntungan dan Antena

Sebilangan besar penghala dipasang dengan antena omnidirectional. Antena ini disiarkan dengan kekuatan yang sama ke semua arah. Ini masuk akal apabila penghala anda dapat berada di pusat. Lokasi penghala yang ganjil, seperti hujung bangunan yang panjang, boleh menyebabkan separuh jarak isyarat anda hampir tidak dapat digunakan. Jenis antena yang berbeza boleh menggunakan daya penghantaran yang sama dan memfokuskannya dengan cara yang berbeza. Yagi dan antena arah lain, misalnya, memfokuskan tenaga menjadi satu rasuk jarak jauh yang biasa digunakan untuk pautan tanpa wayar dari titik ke titik. Antena lain memancarkan tenaga seperti arah omnidirectional, tetapi memfokuskan tenaga ke arah tertentu pada jarak yang lebih panjang. Antena sedemikian sangat sesuai untuk dipasang di dinding.

Gangguan

Penghala tanpa wayar menggunakan spektrum tidak berlesen. Bahagian "tidak berlesen" bermaksud bahawa sesiapa sahaja dapat menghantar dan menerima frekuensi ini. Penghantaran berlebihan dari sumber yang berlainan pada frekuensi yang sama boleh mengakibatkan keruntuhan isyarat. Paling tidak, gangguan ini mengurangkan lebar jalur yang boleh digunakan pada rangkaian tanpa wayar, dan paling teruk menyebabkan pemutusan hubungan. Masalah ini berlaku apabila terlalu banyak orang menggunakan frekuensi wayarles yang sama di kawasan geografi yang sama, apabila jiran sebelah anda mempunyai penghala tanpa wayar pada frekuensi yang sama, misalnya. Piawaian tanpa wayar 802.11 membenarkan sekurang-kurangnya tiga frekuensi yang tidak bertindih digunakan. Mengubah frekuensi penghala wayarles anda ke frekuensi yang kurang sesak akan meningkatkan julat dan kelajuan yang berkesan.