Cara Memulakan Rumah Penjagaan Orang Dewasa yang Berjaya

Walaupun kemajuan teknologi dan ilmiah moden, terutama dalam bidang kesehatan, telah menyebabkan peningkatan harapan hidup, cabaran-cabaran tertentu seperti menawarkan perawatan orang dewasa yang mencukupi kepada orang tua juga muncul. Walaupun anak lelaki dan anak perempuan menjadi lebih sibuk dalam mencapai tujuan hidup mereka dan penjaga menjadi lebih tua dan lebih bergantung, rumah jagaan orang dewasa menjadi semakin diperlukan untuk memenuhi keperluan orang tua yang semakin meningkat. Memenuhi keperluan orang tua melalui rumah jagaan orang dewasa telah menjadi peluang perniagaan, yang, jika diuruskan dengan baik, tidak hanya akan menawarkan layanan kepada orang tua tetapi juga mata pencarian bagi mereka yang memulainya.

1

Teliti jika dan di mana ada keperluan untuk memulakan rumah jagaan orang dewasa. Penyelidikan mungkin merupakan perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk mendirikan rumah jagaan orang dewasa yang berjaya. Untuk menolong anda dalam menentukan keperluan, adalah penting untuk melihat hasil bancian untuk pelbagai bandar yang mempunyai banyak penduduk tua atau orang yang hampir mencapai usia persaraan. Penyelidikan anda juga harus diarahkan untuk memahami keperluan orang tua agar dapat memastikan sama ada anda dapat memenuhi keperluan tersebut. Beberapa keperluan warga tua mungkin merangkumi sokongan kewangan, perubatan dan emosi. Teliti juga persaingan anda di kawasan ini, dan tentukan apa yang mereka tawarkan dari segi perkhidmatan dan harga.

2

Tulis rancangan perniagaan. Rancang di mana anda akan mengendalikan rumah jagaan orang dewasa anda, bagaimana anda akan membiayai, bagaimana anda akan memasarkannya dan bagaimana anda akan membiayai. Sekiranya anda perlu mendapatkan pembiayaan, rancangan perniagaan akan diperlukan untuk memohon pinjaman. Pastikan ia mempunyai pandangan profesional.

3

Dapatkan lokasi yang ideal untuk memulakan rumah jagaan orang dewasa anda. Semasa anda memeriksa lokasi, sahkan bahawa pengezonan kawasan yang anda tinggalkan sebenarnya boleh mengendalikan rumah jagaan orang dewasa. Lokasi yang ideal untuk perniagaan seperti itu harus berada dalam lingkungan yang tenang dari lingkungan yang bising dan kawasan yang dapat dinilai dari kemudahan perubatan seperti ambulans dan hospital. Lokasi perniagaan anda harus ditentukan oleh hasil penyelidikan anda mengenai keperluan orang tua. Periksa senarai keperluan anda dengan lokasi prospektif untuk melihat sama ada ia akan melayani anda dengan baik.

4

Memohon dan mendapatkan lesen yang diperlukan untuk mengendalikan rumah penjagaan orang dewasa anda. Negeri akan menyemak permohonan anda dan memberi anda lesen jika anda memenuhi semua kriteria untuk lesen tertentu. Negeri-negeri yang berbeza mempunyai peraturan dan undang-undang yang berbeza di rumah jagaan orang dewasa, dan oleh itu anda mesti mengetahui apa yang anda harapkan dari balai kota atau dari badan berwenang yang lain. Sebagai contoh, di negeri Michigan, lesen untuk rumah jagaan orang dewasa disediakan oleh Jabatan Perkhidmatan Manusia Michigan. Dapatkan semua insurans yang betul (harta perniagaan, tanggungjawab, pampasan pekerja dan pengangguran) dan memohon nombor pengenalan majikan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Juga, cari nama perniagaan yang ingin anda gunakan, biasanya di laman web setiausaha negara, dan daftarkan nama anda dengan negeri.

5

Ambil kakitangan profesional untuk melayani pelanggan anda. Kejayaan di rumah jagaan orang dewasa anda akan ditentukan oleh jenis kakitangan yang anda gunakan. Ambil kakitangan yang akan mencerminkan prinsip anda dan menjaga orang tua dengan rasa hormat dan maruah. Mulakan dengan mengenal pasti jenis kakitangan yang anda perlukan, bilangan kakitangan yang anda perlukan dan kelayakan yang diperlukan untuk setiap kakitangan. Mungkin bermanfaat bagi anda untuk menggunakan mereka yang mempunyai kemahiran asas dalam bidang kejururawatan, penjagaan diri dan penjagaan sosial. Penting juga untuk melakukan pemeriksaan latar belakang secara menyeluruh pada setiap calon pekerja sebelum mempekerjakan mereka untuk mengelakkan pengambilan pekerja.

6

Pasarkan rumah jagaan orang dewasa anda. Tumpukan perhatian kepada bidang yang paling sering menyentuh orang tua. Kembangkan hubungan profesional dengan doktor dan hospital kawasan, kerana mereka sering mengesyorkan rumah jagaan orang dewasa kepada pesakit tua.