Apakah Daya Tarik Perniagaan?

Banyak perniagaan baru dan syarikat permulaan sering merasa sukar untuk memulakannya. Mencari modal yang cukup untuk membiayai perniagaan yang sedang berkembang dan menjalankannya sukar bagi syarikat yang tidak mempunyai cukup waktu untuk membuktikan dirinya di pasaran. Dengan mewujudkan daya tarikan perniagaan, syarikat baru dapat menarik bakal pelabur dan memperoleh daya saing dalam industri mereka.

Daya Tarik Perniagaan: Definisi

Daya tarikan perniagaan merujuk kepada kemajuan syarikat pemula dan momentum yang diperolehnya ketika perniagaan berkembang. Ketika daya tarikan kurang, penjualan menjadi kering dan basis pelanggan berkurang, terlepas dari usaha yang dilakukan. Ini berlaku untuk hampir semua jenis bisnis, baik layanan atau berorientasi produk, atau apakah itu dijual kepada umum, perniagaan lain atau sektor pemerintah. Tidak ada satu cara untuk mengukur daya tarikan, namun, perusahaan biasanya bergantung pada respons dan pendapatan pelanggan sebagai petunjuk kejayaan mereka. Mungkin mengejutkan, keuntungan tidak semestinya menghasilkan daya tarikan; syarikat seperti Amazon, Tesla dan Uber mempunyai daya tarikan yang sangat baik tetapi hanya mempunyai keuntungan sporadis, jika tidak. Alasan di sebalik daya tarikan adalah untuk mengembangkan perniagaan sambil memenuhi tujuan dan objektif syarikat tertentu.Walaupun daya tarikan mungkin merupakan konsep yang abstrak, penting dan membantu syarikat memahami di mana ia berada dalam industri dan di mana ia ingin berada.

Kepentingan kepada Pelabur

Walaupun konsep daya tarikan penting bagi pengasas dan pekerja syarikat, ia sama pentingnya dengan pelabur atau pihak berkepentingan lain yang mempunyai kepentingan dalam organisasi. Semakin tinggi daya tarikan, semakin banyak pelabur tertarik dengan organisasi tersebut. Akibatnya, semakin banyak pelabur, semakin banyak dana yang tersedia untuk membantu perniagaan anda berjaya. Namun, perlu diingat bahawa hubungan antara daya tarikan dan pelabur juga boleh menjadi rumit, kerana pelabur ingin menghasilkan wang. Walaupun permulaan dengan daya tarikan yang baik akan menarik minat para pelabur, permintaan untuk mendapatkan keuntungan dan pulangan dapat menjejaskan kemampuan perusahaan baru untuk memasukkan dana untuk membangun bisnis. Oleh itu, anda mahu pelabur cukup sabar untuk mengatasi kerugian jangka pendek yang berpihak kepada pembayaran jangka panjang.

Membuat dan Mengukur Daya Tarik

Memahami masa depan organisasi, mengembangkan tujuan khusus dan kaedah untuk mencapai tujuan tersebut, adalah langkah pertama untuk kejayaan permulaan. Matlamat yang dinyatakan dengan jelas dalam rancangan perniagaan dan pernyataan misi menunjukkan kepada pelabur bagaimana syarikat akan maju berhubung dengan faktor pasaran dan persaingan. Walau bagaimanapun, hanya menentukan matlamat ini tidak mencukupi. Untuk mengukur daya tarikan, syarikat perlu memahami metrik apa yang akan digunakannya untuk menentukan kejayaan. Bergantung pada faktor industri dan pasaran luar, anda mungkin mengukur daya tarikan melalui penjualan, tindak balas pelanggan atau penyelidikan pasaran. Memetakan faktor-faktor ini sehubungan dengan masa sangat penting untuk mengukur daya tarikan, kerana ini adalah mengenai bagaimana menentukan bilangannya menjadi tren: peningkatan penjualan dan tindak balas pelanggan menunjukkan daya tarikan yang baik;angka yang menurun menunjukkan masalah daya tarikan.

Berjuang untuk Daya Tarik

Organisasi yang paling berniat baik dengan rancangan perniagaan yang jelas mungkin masih bergelut dengan daya tarikan. Walaupun terdapat banyak sebab mengapa permulaan gagal, salah satu yang paling umum adalah kurangnya kesedaran tentang produk atau jenama. Apabila persaingan meningkat di pasaran, perniagaan yang lebih kecil dengan jenama atau produk yang kurang dikenali sering dibanjiri oleh jenama yang lebih besar dan lebih mapan. Oleh itu, untuk mengelakkan masalah ini, syarikat baru meningkatkan usaha pengiklanan dan pemasaran. Sebagai tambahan, jika produk atau perkhidmatan tidak menghasilkan permintaan pelanggan atau harga terlalu tinggi, sebuah syarikat akan kehilangan pijakan di industri ini. Hanya dengan penyelidikan yang teliti dan menjangkau pelanggan, syarikat dapat memperoleh daya tarikan perniagaannya dan meneruskan jalan menuju kejayaan.