Bagaimana Menjadi Peruncit untuk Sneakers Eksklusif

Walaupun kasut biasanya sesuai dengan pakaian kasual, kasut rekaan eksklusif menjadi pasaran fesyen yang hangat sekarang ini. Sejumlah laman web, seperti Exclusive Sneakers Sa dan Sole Collector, meluangkan masa mereka untuk mengesan jenama kerana mereka mengeluarkan model-model bergaya baru. Menjalin hubungan eksklusif dengan pereka boleh menjadi rumit tetapi bermanfaat apabila dilakukan dengan betul.

Asas Perniagaan Runcit Sneaker

Mengapa kasut menjadi barang fesyen yang berharga? Ini adalah gabungan kesegaran pakaian sukan jalanan dengan garis dan reka bentuk syarikat fesyen tinggi. Tambahkan fakta bahawa banyak atlet profesional yang popular menjadi sebahagian daripada proses dengan mengesahkan model sneaker baru, dan dapat difahami bagaimana sneaker sederhana menjadi pasar yang menarik.

Perniagaan runcit sneaker sudah menjadi pasaran yang kompetitif dengan semakin banyak reka bentuk kasut khusus yang disesuaikan untuk pejalan kaki, pelari, penunggang basikal dan pejalan kaki. Memasuki perniagaan runcit ini dengan harapan untuk fokus pada kasut mewah hanya boleh menjadi satu cabaran, tetapi ada seni untuk membuatnya berfungsi. Sekiranya anda bermimpi menjadi poket kasut kepada bintang seperti yang dijelaskan oleh Complex, anda mungkin akan mendapat lebih banyak kejayaan sebagai pemilik kedai runcit dengan eksklusif.

Pasti ada hubungan erat antara pemilik kedai dengan pereka atau jenama terpilih mereka untuk berjaya dalam perniagaan ini. Pemilik kedai memerlukan pemahaman yang mendalam tentang pasaran sasaran mereka: siapa sasaran pengguna, di mana mereka tinggal, di mana mereka berbelanja, dan apa jenama dan barang pakaian lain yang mereka pakai. Penyelidikan pasaran ini adalah sebahagian daripada usaha membuat perniagaan - tetapi terutama yang memfokuskan pada gaya dan jenama tertentu.

Menjalankan Kedai Sneaker

Walaupun produk yang dijual di butik sneaker sangat menarik dan unik, kedai sneaker eksklusif masih menjadi perniagaan dan harus dijalankan seperti itu. Complex.com, melaporkan membuka kedai kasut, bertanya kepada Jason Faustino, pengasas bersama kedai butik sneaker New York, Echo Butter, mengenai perkara paling penting dalam menjalankan kedai seperti miliknya.

Faustino mengatakan bahawa mengetahui cara menjalankan perniagaan adalah perkara yang paling penting. Dia menjelaskan bahawa praktik perniagaan yang diterapkannya di kedai sneakernya dapat dengan mudah diterapkan pada jenis perusahaan lain, seperti kedai ais krim. Rancangan perniagaan yang baik adalah kunci.

Untuk membina rancangan perniagaan kasut yang baik, pertimbangkan perkara berikut:

  • Teliti produk, pasaran dan pesaing. Ketahui apa yang dicari oleh pelanggan, titik harga apa yang boleh diterima, dan apa yang ditawarkan oleh pesaing. Maklumat ini menentukan rancangan perniagaan.
  • Mula membina hubungan dengan pereka, jenama dan pengedar. Pengenalan positif membina kepercayaan dan rasa hubungan dengan kenalan penting yang boleh membawa kasut eksklusif berkualiti ke kedai.
  • Bina rancangan perniagaan dan kumpulkan pelabur dan penaja mengikut keperluan. Rancangan ini harus merangkumi tiga hingga lima tahun pertama perniagaan dan menerangkan kepada pelabur bagaimana kedai akan menjenamakan dirinya dan membezakan nilai kasut eksklusifnya.
  • Semasa rancangan itu dilaksanakan, pertimbangkan kumpulan orang yang mungkin berfungsi sebagai anggota dewan, pegawai atau eksekutif. Orang bujang tidak boleh menguruskan syarikat eksklusif seperti ini; sebilangan individu diperlukan untuk menguruskan hubungan dan kontrak yang terlibat.

Lokasi dan Sneakers Eksklusif

Lokasi sangat penting untuk kedai yang menjual kasut eksklusif. Banyak bandar mempunyai "daerah gaya" khusus di mana penduduk dan mereka yang bekerja di kawasan itu terkenal kerana berpakaian dengan gaya atau khas. Ruang niaga di kawasan-kawasan seperti itu dapat menjadi sangat kompetitif tetapi merupakan daya dorong nyata untuk sebuah kedai yang menjual penampilan eksklusif dan pereka.

Penting untuk mencari butik kasut di kawasan yang mencerminkan gaya khusus kedai itu dan reka bentuk dan jenama pereka yang akan dijual. Sebagai bagian dari penyelidikan lokasi, pantau lalu lintas kaki di kawasan tersebut pada berbagai waktu sepanjang hari dan sahkan bahawa pengguna sasaran anda sering mengunjungi kawasan tersebut pada waktu perniagaan yang dirancang.

Pendekatan Pereka untuk Eksklusiviti

Dengan rancangan perniagaan yang kukuh, mungkin untuk mula mendekati pereka dan pengeluar. Di sinilah penyelidikan pasaran dapat membantu menargetkan penampilan dan jenama yang paling relevan, termasuk pereka tempatan yang dapat dipamerkan di kedai dan menyumbang kepada identiti spesifiknya.

Membina hubungan antara kedai dan pereka atau pengilang sangat penting untuk kejayaan kedua-dua pihak, dan hubungan ini harus dilindungi dengan komitmen eksklusif untuk jangka waktu yang ditentukan.

Kontrak eksklusif ini harus memastikan bahawa kedai mewakili perancang di pasar dengan secukupnya dan bahawa pereka tidak membawa karya asal mereka ke tempat lain sehingga masa tamat.

Laman Web Sneaker, Tanda dan Media Sosial

Setelah mendapatkan kontrak dan lokasi, bergabung dengan kawasan kejiranan dan kembangkan kehadiran. Menjalin hubungan dengan jiran dan memasang papan tanda yang menunjukkan sasaran demografi adalah bahagian penting dalam hal ini, seperti membuat bahagian dalam kedai mencerminkan identitinya. Membangkitkan rasa keunikan dan identiti yang disengaja boleh menjadi lebih penting daripada memiliki perlengkapan dan perabot mewah.

Dengan butik kasut eksklusif, promosi dan kehadiran media sosial memainkan peranan penting dalam kejayaan kedai. Mengekalkan akaun media sosial yang aktif yang memamerkan inventori terbaru atau memaparkan gambar pelanggan bergaya yang berkualiti tinggi yang memakai kasut di kedai dapat meningkatkan penjualan.

Kedai kasut eksklusif harus memastikan inventori sentiasa segar dan memanfaatkan eksklusifnya setiap masa. Pelanggan perlu mengetahui bahawa mereka hanya dapat melihat pandangan khusus itu di satu tempat - semakin banyak pelanggan mengaitkan kedai dengan idea "eksklusif", semakin besar kemungkinan kedai itu berjaya.