Contoh Aktiviti Operasi

Kegiatan operasi perniagaan adalah aktiviti harian utamanya menjana pendapatan, memasarkan penawaran produk dan perkhidmatannya, menguruskan pembayaran gaji dan mengekalkan kemudahannya. Pendapatan operasi, yang merupakan item baris dalam penyata pendapatan, adalah perbezaan antara pendapatan dan perbelanjaan operasi, termasuk kos barang yang dijual. Bahagian aktiviti operasi penyata aliran tunai merangkum aliran masuk dan aliran keluar tunai dari aktiviti teras syarikat.

Aktiviti Menjana Wang

Pendapatan berasal dari aktiviti utama menghasilkan wang syarikat. Dua jenis aktiviti menjana pendapatan utama adalah menyampaikan produk dan memberi perkhidmatan . Penghantaran produk mungkin termasuk menjual semula barang dagangan yang dibekalkan oleh syarikat lain atau dibuat di rumah.

Contohnya, kedai roti kecil boleh menjual roti khas yang dibekalkan oleh pemborong, tetapi juga boleh membuat roti dan pastri sendiri. Sebaliknya peruncit kecil hanya boleh menjual produk yang dipasang atau dikeluarkan di tempat lain. Memberi perkhidmatan mungkin atau tidak termasuk penjualan produk. Jadi, kedai gunting rambut menyediakan potongan rambut dan perkhidmatan yang berkaitan, tetapi juga boleh menjual produk penjagaan rambut untuk menjana penjualan tambahan.

Walau bagaimanapun, perniagaan perundingan pengurusan akan memperoleh pendapatannya semata-mata dari memberikan khidmat nasihat kepada pelanggannya. Walaupun faedah dan pendapatan dividen adalah sebahagian daripada aliran tunai operasi, mereka bukan merupakan sebahagian daripada aktiviti operasi teras syarikat.

Aktiviti Menjana Jualan

Syarikat perlu mempromosikan dan mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka untuk membina kesedaran dan menjana penjualan. Sebuah kedai runcit boleh beriklan di akhbar tempatan atau di platform media lain. Sebuah kedai roti boleh mengundang pengkritik makanan tempatan untuk mencicipi beberapa persembahannya atau bahkan untuk pembukaan. Seorang perunding pengurusan atau akauntan cukai dapat menyelaraskan sesi latihan pengantar untuk perniagaan kecil di dewan perdagangan tempatan.

Sebuah syarikat pengubahsuaian rumah boleh meminta pelanggan yang ada untuk mengesyorkan perkhidmatannya kepada jiran dan rakan yang mungkin memerlukan perkhidmatan serupa. Pemilik perniagaan kecil dapat menggunakan peluang jaringan di pameran perdagangan, forum perniagaan, makan siang dewan perdagangan, penggalangan dana hospital dan acara lain untuk meningkatkan profil mereka dan meningkatkan penjualan.

Aktiviti Pejabat Belakang

Kegiatan pentadbiran merangkumi fungsi kesetiausahaan, perakaunan, kewangan dan keselamatan . Perniagaan kecil mungkin mempunyai satu atau dua orang yang mengendalikan semua fungsi pentadbiran kerana perbelanjaan ini, walaupun diperlukan untuk menyokong perniagaan, tidak menjana pendapatan secara langsung; mereka mengurangkan keuntungan. Perniagaan di rumah mungkin tidak menanggung kos ini kerana pemiliknya biasanya akan melaksanakan tanggungjawab pentadbiran. Sebaliknya, perniagaan yang besar mungkin mempunyai puluhan kakitangan pentadbiran yang tersebar di seluruh dunia yang bekerja dalam sumber manusia, pengurusan kontrak dan bidang fungsi lain.

Segala-galanya Lain Yang Menjadikan Anda Berjalan

Kategori "semua yang lain" merangkumi penyelenggaraan kemudahan dan perkhidmatan pelanggan. Perbelanjaan yang berkaitan merangkumi sewa, utiliti, bekalan, insurans dan lesen. Sebagai contoh, sebuah restoran kecil perlu memastikan kemudahannya tetap bersih dan peralatannya dalam keadaan baik, sementara pengedar kereta harus selalu menyervis keretanya dan memastikannya tetap berjalan lancar. Malah perundingan dari rumah akan menanggung perbelanjaan yang berkaitan dengan aktiviti umum, seperti menghasilkan dokumen dan membayar perkhidmatan kurir.