Cara Menukar Jenis Terkemuka dalam Illustrator

Leading mendefinisikan jarak antara garis dasar dua jenis garis berturut-turut. Adobe Illustrator membolehkan anda menggunakan dua jenis petunjuk utama ketika anda membuat objek jenis dan kawasan, dan mencampurkannya dalam satu objek jenis. Jenis petunjuk yang anda pilih bergantung pada bagaimana anda mahu teks anda bertindak balas ketika anda mencampurkan atau menukar saiz watak. Anda akan menemui pelbagai kegunaan untuk kedua-dua jenis terkemuka dalam ilustrasi teknikal atau karya seni yang anda buat untuk bahan syarikat dalam bentuk cetak dan di Web.

1

Buka menu "Window" dan pilih "Character" untuk mendedahkan panel Character. Kerana memimpin adalah atribut tahap watak dalam Adobe Illustrator, anda perlu menetapkan nilai utama anda di panel ini.

2

Aktifkan alat Jenis di kotak alat Adobe Illustrator. Klik untuk menetapkan titik asal bagi sekeping jenis titik. Sebagai alternatif, klik dan seret untuk melukis kotak pengikat yang tidak kelihatan yang menentukan bekas untuk jenis kawasan.

3

Taip atau tampal sebaris teks. Tekan "Enter" untuk mengakhiri satu baris dan mulakan yang berikutnya atau untuk memecahkan sebilangan teks ke dalam setiap baris.

4

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua teks anda. Perhatikan bahawa menu utama di panel Karakter memaparkan nilai dalam kurungan. Nilai lalai ini terdiri daripada petunjuk utama, ditetapkan pada 120 peratus dari ukuran jenis anda.

5

Klik dua kali pada ikon di sebelah kiri menu utama di panel Character. Nilai utama anda berubah menjadi nilai yang sama dengan ukuran jenis anda dan tidak lagi menggunakan nilai petunjuk automatik.

6

Klik satu kali pada ikon di sebelah kiri menu utama untuk memilih nilai semasa sehingga anda boleh memasukkan yang baru. Masukkan nilai yang lebih besar daripada ukuran jenis anda untuk meletakkan baris teks yang lebih jauh. Masukkan nilai yang lebih kecil daripada ukuran jenis anda untuk menutup jarak garis dalam apa yang disebut oleh penaip "underleading".

7

Buka menu Leading dan tetapkan nilainya kembali ke "Auto." Pilih satu watak di baris kedua objek teks anda dan gunakan menu ukuran fon di sebelah kiri menu utama untuk meningkatkan ukuran pilihan anda menjadi dua kali ukuran yang lain dari jenis anda. Perhatikan bahawa garis depan antara jenis baris pertama dan kedua anda meningkat apabila Illustrator mendasarkan automatik pada ukuran jenis terbesar di baris kedua.