Cara Mengira Penjualan Kad Kredit

Penjualan kad kredit berlaku apabila pelanggan membayar produk atau perkhidmatan perniagaan kecil anda dengan kad kredit dan bukannya wang tunai. Kad kredit membolehkan pelanggan membeli sekarang dan membayar kemudian. Perniagaan kecil anda mengumpulkan wang tunai dari bank atau syarikat yang mengeluarkan kad kredit sebagai pertukaran dengan bayaran, sementara pelanggan bertanggungjawab membayar penerbit kad itu kemudian. Sebilangan pengeluar kad kredit mungkin akan segera menghantar pembayaran kepada anda. Orang lain mungkin akan menghantar pembayaran di kemudian hari. Anda mesti memperhitungkan masing-masing secara berbeza dalam rekod anda.

Pembayaran Segera

1

Gandakan peratusan yang dikenakan oleh syarikat kad kredit kepada anda setiap transaksi dengan jumlah penjualan kad kredit untuk menentukan yuran transaksi. Sebagai contoh, anggap perniagaan kecil anda membuat penjualan kad kredit $ 250 dan syarikat kad kredit mengenakan bayaran 2.5 peratus kepada anda. Gandakan 2.5 peratus, atau 0.025, dengan $ 250 untuk mendapatkan bayaran transaksi $ 6.25.

2

Kurangkan yuran dari jumlah penjualan untuk menentukan wang tunai yang anda kumpulkan dari syarikat kad kredit. Dalam contoh ini, tolak $ 6.25 dari $ 250 untuk mendapatkan $ 243.75.

3

Debit akaun tunai dalam catatan jurnal dalam rekod perakaunan anda pada tarikh penjualan dengan jumlah wang tunai yang dikumpulkan dari syarikat kad kredit. Debit meningkatkan wang tunai, yang merupakan akaun aset. Dalam contoh ini, anda akan mendebitkan wang tunai sebanyak $ 243.75.

4

Debit akaun perbelanjaan kad kredit dalam catatan jurnal yang sama dengan jumlah yuran transaksi. Debit meningkatkan akaun perbelanjaan. Dalam contoh ini, debit akaun ini sebanyak $ 6.25.

5

Kreditkan akaun hasil penjualan dengan jumlah penjualan. Tidak seperti aset atau perbelanjaan, akaun hasil ditambah dengan kredit. Dalam contoh ini, hasil penjualan kredit sebanyak $ 250. Kredit ini berfungsi untuk mengimbangi gabungan debit dari Langkah 3 dan 4.

Pembayaran Kelewatan

1

Akaun debit yang dapat diterima dalam catatan jurnal baru dengan jumlah penjualan pada tarikh penjualan. Debit meningkatkan akaun piutang, yang merupakan akaun aset. Untuk contoh ini, anggap anda mempunyai jumlah penjualan dan bayaran transaksi yang sama dari contoh sebelumnya. Anda akan mendebitkan akaun belum terima sebanyak $ 250.

2

Hasil penjualan kredit dalam catatan jurnal yang sama dengan jumlah penjualan. Dalam contoh ini, hasil penjualan kredit sebanyak $ 250.

3

Debit tunai dalam catatan jurnal baru dengan jumlah wang tunai yang anda kumpulkan dari penerbit kad pada tarikh anda mengumpulkannya. Teruskan dengan contoh, debit tunai sebanyak $ 243.75.

4

Debit yuran transaksi ke akaun perbelanjaan kad kredit dalam catatan jurnal yang sama. Dalam contoh ini, debit akaun ini sebanyak $ 6.25.

5

Akaun kredit yang dapat diterima dalam catatan jurnal yang sama dengan jumlah penjualan untuk mengeluarkan jumlah dari akaun ini. Dalam contoh ini, akaun kredit boleh diterima sebanyak $ 250.