Cara Membuat GIF Animasi dalam Elemen Photoshop

Anda boleh membuat animasi GIF di Photoshop Elements dengan melukis setiap bingkai animasi pada lapisannya sendiri, kemudian memasang bingkai dengan perintah Simpan untuk Web. Menggunakan Elemen sebagai studio filem GIF anda menyediakan banyak alat pengimejan untuk menjadikan setiap bingkai sebagai karya mini. Alat-alat ini merangkumi Paintbrush dan banyak pilihannya untuk pelbagai sapuan berus. Kawalan lapisan program membolehkan anda meletakkan setiap bingkai dengan mudah di mana anda mahu ia berlaku dalam animasi.

1

Klik item "Fail" menu "Baru", kemudian klik perintah "Fail Kosong" untuk membuka dialog untuk membuat kanvas baru. Klik salah satu pratetap dari kawalan "Pratetap" untuk menetapkan ukuran dan resolusi kanvas. Pratetap "Web" adalah pilihan yang baik untuk GIF animasi kerana saiznya membolehkan masa muat turun cepat.

2

Klik swatch warna atas di bahagian bawah palet Tools untuk memaparkan pemilih warna latar depan. Klik warna, kemudian klik "OK" untuk menutup dialog. Klik salah satu alat membuat tanda pada palet Alat seperti Paintbrush, yang ditandai dengan ikon kuas cat. Klik bentuk berus dari kawalan Brush Preset yang terletak di atas dan di paling kiri kanvas.

3

Klik dan seret tetikus di kanvas untuk melukis bingkai pertama GIF animasi anda. Klik ikon pemadam palet Alat untuk menjalankan alat "Pemadam" jika anda melakukan kesalahan. Seret pemadam ke atas cat yang ingin anda alih keluar.

4

Klik ikon paling kiri di bahagian bawah panel Lapisan untuk membuat lapisan baru di atas yang pertama. Sebagai alternatif, klik item "Gandakan" pada menu Lapisan jika anda ingin membuat salinan lapisan pertama, kemudian klik "OK" pada dialog yang muncul. Dialog membolehkan anda menamakan lapisan pendua.

5

Cat pada lapisan kedua untuk membuat bingkai animasi kedua, kemudian buat baki bingkai yang diperlukan untuk animasi anda. Sebagai contoh, jika anda menghidupkan bola yang memantul, anda mungkin melukis bingkai yang menunjukkan bola meningkat secara progresif untuk 24 bingkai, kemudian turun untuk 24 bingkai berikutnya. Sekiranya animasi dimainkan pada 24 bingkai sesaat, yang merupakan kadar bingkai biasa untuk filem sinematik, animasi lengkap akan berlangsung dua saat.

6

Klik perintah "Simpan untuk Web" pada menu File untuk memaparkan kotak dialog untuk memilih pilihan untuk GIF. Klik kotak centang "Animate" untuk mengaktifkan pilihan animasi, kemudian klik kotak centang "Loop" di panel Animasi jika anda mahu animasi anda dimainkan secara berterusan.

7

Klik atau taipkan jumlah kelewatan yang anda mahukan antara satu bingkai dan bingkai seterusnya dalam kawalan Frame Delay. Nombor ini dalam pecahan sesaat. Sekiranya anda menginginkan kelewatan bingkai yang akan menghasilkan kadar permainan 24 bingkai sesaat, ketikkan 0,04, iaitu sekitar 1/24 sesaat.

8

Klik butang anak panah paling kiri panel Animasi untuk memaparkan bingkai pertama animasi anda, dan butang anak panah paling kanan untuk memaparkan bingkai terakhir. Klik dua butang tengah untuk beralih ke bingkai berikutnya atau sebelumnya.

9

Klik ikon globe di bahagian bawah tetingkap semasa untuk melihat animasi di penyemak imbas Web anda, kemudian klik "OK" untuk memaparkan dialog untuk menyimpan animasi anda. Ikuti arahan untuk menamakan dan menyimpan animasi.