Apakah Perbezaan Antara Anggaran Kos & Susunan Besar yang Kasar?

Pemilik perniagaan kecil mempunyai keperluan untuk meramalkan kos projek berdasarkan anggaran kos dan susunan magnitud kasar, juga disebut anggaran taman. Kaedah mana yang dia gunakan bergantung pada beberapa faktor, seperti sejauh mana dia menginginkan anggaran, seberapa terperinci yang dia inginkan dan berapa lama dia mahu kakitangannya menumpukan pada anggaran. Sebagai contoh, jika perniagaannya menawar projek, berdasarkan anggaran kos, dia memberikan tawaran yang lebih tepat dan terperinci untuk dikemukakan kepada pelanggan.

Masa Penggunaan

Urutan besarnya kasar digunakan untuk menentukan sama ada sesuatu projek itu layak dilaksanakan sebelum projek tersebut, sementara anggaran kos digunakan untuk permulaan projek. Sebagai contoh, jika syarikat telah memutuskan untuk mengembangkan dan memasarkan produk baru, kaedah ukuran besar akan digunakan untuk menganggarkan kos sebanyak setahun atau lebih sebelum tarikh pengenalan produk yang diunjurkan. Anggaran kos akan selesai mungkin hanya tiga atau empat bulan sebelum permulaan projek.

Tahap Perincian

Susunan magnitud yang kasar mengambil kira anggaran umum peringkat teratas, sementara anggaran kos lebih spesifik. Susunan besar yang kasar dapat melihat berapa kos projek yang serupa pada masa lalu. Sebagai contoh, memproyeksikan kos sistem komputer baru untuk perniagaan berbilang lokasi dapat diselesaikan dengan mengalikan harga satu lokasi pada kali terakhir komputer ditingkatkan dengan jumlah lokasi. Kos yang dianggarkan akan menyenaraikan peralatan khusus yang diperlukan untuk setiap lokasi, pendawaian atau pembinaan yang diperlukan dan menentukan lokasi yang mempunyai keperluan luar biasa - mengatakan lantai konkrit harus digali untuk wayar. Terdapat lebih sedikit perincian dalam menganggarkan secara kasar-besar-besaran daripada anggaran-anggaran.

Varians

Anggaran kos jauh lebih dekat dengan kos projek sebenar daripada kaedah magnitud kasar untuk menentukan kos. Fikirkan anggaran kos sebagai senarai semua barang yang diperlukan dan dengan kos khusus untuk setiap item. Perbezaan antara kos sebenar dan anggaran kos adalah jauh lebih besar daripada min atau 15 peratus. Urutan magnitud yang kasar dapat menjadi varians sebanyak 100 persen, kerana ini lebih merupakan dugaan daripada bergantung pada senarai kos tertentu.

Masa untuk Selesai

Bergantung pada projek, asas anggaran kos untuk projek mungkin memerlukan beberapa minggu untuk disiapkan. Anggaran dibuat berdasarkan lebih terperinci, analisis peralatan dan kos khusus. Urutan magnitud yang kasar boleh memakan masa kurang dari sehari. Sebagai contoh, sebuah syarikat pembinaan dapat menganggarkan dalam skala besar bahawa rumah dua tingkat berharga $ 250,000 untuk dibina. Asas anggaran kos untuk rumah dua tingkat akan menentukan bahan binaan yang digunakan - kerangka kayu atau blok, tahap penyesuaian, lantai dalaman - jubin atau permaidani, peralatan dapur - standard atau paling atas - dan sebagainya. Anggaran itu lebih rumit dan spesifik, jadi memerlukan lebih banyak masa untuk diselesaikan daripada anggaran kasar-besar-besaran.