Keperluan Perkakasan Firewall Endian

Endian menawarkan sistem keselamatan rangkaian untuk kegunaan perusahaan, termasuk firewall perisian untuk perkakasan yang ada. Perisian Endian Unified Threat Management, atau UTM, direka supaya anda dapat menggunakan peralatan anda sendiri dan masih mendapat manfaat daripada sistem Endian UTM. Peralatan komputer syarikat anda mesti memenuhi syarat tertentu untuk memasang Endian UTM dan menjalankannya dengan betul.

ciri-ciri

Memasang sistem Endian UTM pada perkakasan anda menambahkan fungsi sistem perkakasan Endian UTM ke peralatan yang ada. Suite UTM Endian merangkumi firewall bernegara, yang tidak hanya memeriksa maklumat tajuk asas paket data tetapi juga memeriksa lebih banyak data dan memantau sambungan di mana data bergerak. Sistem UTM Endian juga dilengkapi anti-virus gateway, anti-spam, keselamatan Web dan penyaringan kandungan e-mel, serta memudahkan rangkaian peribadi maya.

CPU dan Memori

Untuk menjalankan Endian UTM, memori komputer dan RAM komputer anda mesti mencukupi. Komputer anda mesti mempunyai pemproses yang sesuai dengan Intel x86, dengan kelajuan minimum 500MHz. Endian mengesyorkan sekurang-kurangnya pemproses 1GHz. Pemproses yang disokong merangkumi pemproses VIA, AMD Athlon, Athlon 64, Opteron, Intel Core 2 Duo, Xeon, Pentium dan Celeron. Perisian Endian UTM juga menyokong sistem multiprosesor simetri, atau SMP. Endian UTM memerlukan sekurang-kurangnya 256MB memori RAM, dengan Endian mencadangkan sekurang-kurangnya 512MB.

Cakera Keras dan Pemacu Optik

Endian UTM menghendaki komputer anda dilengkapi dengan pemacu cakera keras SCSI, SATA, SAS atau IDE. Minimum 4GB ruang yang ada diperlukan, dengan Endian mencadangkan sekurang-kurangnya 20 GB ruang kosong. Sekiranya anda menggunakan beberapa pemacu dalam susunan RAID1, anda memerlukan kedua-dua cakera jenis yang sama. Kedua-dua cakera tidak memerlukan kapasiti yang sama, tetapi mesti dapat menyokong ruang minimum yang diperlukan untuk menjalankan UTM. Endian UTM juga memerlukan pemacu CD-ROM IDE, SCSI atau USB untuk menjalankan cakera pemasangan. pemacu ini tidak diperlukan lagi selepas pemasangan.

Kad Rangkaian, Monitor dan Papan Kekunci

Endian UTM menyokong Kad Antara Muka Rangkaian yang paling biasa, termasuk Gigabit dan NIC gentian. Periksa dokumentasi Endian anda atau hubungi khidmat pelanggan Endian untuk perincian khusus mengenai kad rangkaian sistem anda. Memasang Endian UTM memerlukan papan kekunci dan monitor, tetapi ini tidak lagi diperlukan semasa konfigurasi dan penggunaan perisian.

Sistem operasi

Endian UTM dibina di Linux, dan pemasangan memerlukan sistem yang dikonfigurasi untuk menjalankan Linux. Endian UTM sendiri menyertakan versi Linux yang "dikeraskan", yang diperlukan untuk menjalankan perisian. Sekiranya sistem anda dikonfigurasi untuk Windows atau Mac, anda mungkin tidak dapat menjalankan Endian UTM.