Apa Kelebihan & Kekurangan Pekerjaan Imigresen?

Pemilik perniagaan perlu mempertimbangkan banyak faktor ketika mengambil bakat. Sebab nombor 1 anda harus menggaji seseorang adalah kerana mereka adalah orang terbaik untuk melakukan pekerjaan. Apabila tenaga kerja AS menjadi lebih pelbagai, semakin banyak pendatang memasuki kumpulan bakat. Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan pekerjaan imigresen sebelum anda membuat keputusan akhir mengenai pengambilan pekerja anda yang seterusnya.

Kelebihan: Isi Kekurangan Tenaga Kerja / Upah

Pemilik perniagaan mungkin memerlukan pekerja sementara atau orang yang bersedia melakukan pekerjaan tertentu dengan kadar yang lebih rendah daripada yang lain. Tempat ini adalah tempat pekerja imigran dapat mencari pekerjaan. Mereka sanggup melakukan pekerjaan dengan gaji yang lebih rendah daripada yang dipohon oleh pemohon lain. Pasaran pekerjaan adalah kompetitif untuk calon berbakat, namun ada keperluan bagi banyak syarikat termasuk perniagaan kecil untuk mencari bakat yang sesuai dengan anggaran.

Kelebihan: Kolam yang Lebih Luas untuk Mencari Bakat Terbaik

Untuk mencari bakat terbaik untuk mana-mana jawatan, majikan kadang-kadang mesti mencari di luar saluran bakat biasa. Ini menyebabkan peningkatan visa kerja yang dikeluarkan di bawah visa non-imigran H1-B yang bertujuan untuk membawa orang yang paling berpengetahuan dari seluruh dunia bekerja untuk syarikat AS. Walaupun ini adalah visa bukan imigran, ia membenarkan pekerja asing hak undang-undang untuk masuk dan bekerja di Amerika Syarikat. Ramai yang menggunakan situasi ini sebagai platform untuk akhirnya berhijrah setelah menubuhkan diri mereka di tenaga kerja AS.

Kelebihan: Kesetiaan Terlindungi

Pekerja imigran selalunya mesti mempunyai pekerjaan untuk tinggal di negara ini secara sah. Ini bermaksud perniagaan mendapatkan pekerja dengan setiap alasan untuk berjaya dan mengekalkan pekerjaannya. Kesetiaan ini bukan kesetiaan biasa yang dihasilkan daripada budaya korporat yang kuat dan semangat untuk misi syarikat. Sebilangan orang menganggapnya sebagai hak perlindungan kepada syarikat. Terlepas dari alasan di sebalik kesetiaan itu, pekerja termotivasi untuk tampil bekerja, melakukan pekerjaan dengan baik, dan terus memenuhi piawaian prestasi untuk mempertahankan pekerjaan yang berfaedah.

Kekurangan: Keprihatinan Bahasa

Suatu ketika dahulu, pendatang hanya terdapat di kawasan panas imigresen tertentu di seluruh negara. Sempadan AS-Mexico mempunyai banyak pendatang Hispanik. New York adalah pusat imigresen dari seluruh dunia. Kawasan panas ini masih ada, tetapi tenaga buruh imigran bergabung di bahagian lain negara. Dalam beberapa keadaan, halangan bahasa antara pekerja pendatang dan pengurus atau pelanggan bermasalah. Pemilik perniagaan perlu mencari jalan untuk mengatasi masalah ini kerana pendatang membuat perjalanan ke Amerika dari pelbagai tempat di seluruh dunia dan bertutur dalam bahasa yang tidak biasa di sebahagian besar negara.

Kekurangan: Masalah Perundangan

Menggaji pendatang mungkin mempunyai masalah undang-undang yang mungkin harus ditangani oleh pemilik perniagaan kecil. Sekurang-kurangnya, seorang pendatang memfailkan Borang I-9, Pengesahan Kelayakan Pekerjaan dan bukan Borang W-9 semasa menyelesaikan dokumen pembayaran gaji. Pendatang tidak mempunyai nombor Jaminan Sosial; mereka mempunyai Nombor Pengenalan Cukai yang tercatat di Borang I-9. Sekiranya pekerja memerlukan visa H1-B, ada kos yang berkaitan dengan permohonan dan penyelenggaraan visa tersebut. Terdapat juga syarat dan kuota kalendar yang mempengaruhi kelulusan permohonan. Sebagai contoh, hanya 65,000 visa H1-B biasa dan 20,000 visa H1-B peringkat master dikeluarkan setiap tahun.