Apakah Keuntungan Tidak Direalisasikan dalam Penyata Pendapatan?

Keuntungan yang tidak direalisasikan adalah kategori penyata pendapatan yang diperuntukkan untuk pendapatan pelaburan yang diharapkan syarikat akan terima pada masa akan datang. Anggap ia sebagai wang di atas kertas dan bukannya wang tunai di bank. Apabila syarikat menjual wang jaminan dan wang itu ada di bank, maka wang itu disebut pendapatan nyata. Kategori yang sama merangkumi kerugian yang tidak direalisasikan sekiranya harga sekuriti jatuh setelah syarikat membelinya.

Keuntungan Tidak Direalisasikan Adalah Aktiviti Sekunder

Keuntungan yang tidak direalisasikan adalah pada penyata pendapatan apabila anda menggunakan perakaunan akruan dan bukannya perakaunan tunai. Syarikat besar hampir selalu menggunakan perakaunan akruan untuk mengukur tahap kesihatan kewangan mereka. Fikirkan syarikat yang membeli, mengubahsuai dan menjual rumah lama. Sebuah rumah bernilai wang, tetapi wang itu bukan wang tunai. Pada penyata pendapatan, rumah itu boleh menjadi keuntungan yang tidak direalisasikan - kecuali keuntungan yang tidak direalisasikan, sebagai kategori penyata pendapatan, disisihkan untuk pendapatan yang bukan merupakan sebahagian daripada perniagaan utama syarikat - khususnya, portfolio sekuriti syarikat. Ia dilaporkan sebagai aktiviti sekunder pada penyata pendapatan.

Keuntungan Tidak Direalisasikan Adalah Pendapatan Sekuriti

Biasanya, syarikat membeli stok dan sekuriti kertas lain sebagai kaedah untuk menguruskan wang tunai mereka. Sebilangan besar sekuriti cair - iaitu, ia boleh dijual dengan cepat. Pelaburan dalam sekuriti biasanya menghasilkan lebih banyak pendapatan daripada yang akan diperoleh syarikat sekiranya hanya meletakkan wang tunai di bank. Penyata pendapatan perakaunan akruan menunjukkan sama ada pelaburan meningkat atau menurun nilainya. Neraca perakaunan akruan menunjukkan keseluruhan nilai aset, yang memberitahu para eksekutif, pelabur dan pihak lain yang berminat bahawa pelaburan dapat diambil untuk mendapatkan wang tunai dan berapa nilainya.

Keuntungan Tidak Direalisasikan Berdasarkan Nilai Pasaran

Pada penyata pendapatan, syarikat melaporkan keuntungannya yang belum direalisasi berdasarkan harga jual sekuriti - yang disebut nilai saksama atau nilai pasaran - dibandingkan dengan harga belian. Angka dalam penyata tersebut tidak menggambarkan harga jualan yang tepat, kerana syarikat itu mempengaruhi perbelanjaan menjual sekuriti tersebut, tetapi ia hampir. Keuntungan yang belum direalisasikan pada penyata pendapatan bukanlah kenaikan atau penurunan daripada penyata pendapatan sebelumnya; ia adalah kenaikan atau penurunan dari harga pembelian sekuriti. Ini kerana keuntungan atau kerugian hanya di atas kertas.

Wang Dikenali Apabila Diubah menjadi Wang Tunai

Perkara penting yang perlu diingat adalah bahawa pendapatan yang belum direalisasi merujuk kepada pendapatan yang akan tersedia setelah aset tersebut berubah menjadi tunai. Terdapat bentuk pendapatan tidak direalisasikan yang lain, tetapi tidak dilabel "pendapatan tidak direalisasikan" pada kunci kira-kira. Salah satu contohnya ialah akaun boleh ditagih - iaitu, pembayaran tertunggak untuk pekerjaan yang telah dilakukan oleh syarikat. Pendapatan itu direalisasikan semasa pembayaran dibuat. Penyata pendapatan syarikat menjadi lebih rumit apabila syarikat bertambah besar. Sekuriti tersebut diklasifikasikan terutamanya oleh berapa lama syarikat merancang untuk menyimpannya, dan terdapat juga subkategori keuntungan yang tidak direalisasikan.