Cara Membuat Folder & Subfolder di Python

Bahasa pengaturcaraan Python berfungsi sebagai bahasa skrip yang sesuai untuk tugas pengaturcaraan cepat. Lebih mudah diakses oleh pemilik perniagaan kecil dan orang lain yang merupakan pengaturcara biasa daripada bahasa pengaturcaraan yang kompleks. Sebahagian daripada fleksibiliti ini berasal dari set modul bawaannya yang membawa kotak alat operasi dan struktur data yang kuat. Modul os, khususnya, membantu pengaturcara Python berinteraksi dengan sistem. Dengan cara ini, membuat fail dan folder menjadi masalah untuk memanggil kaedah terbina dalam yang termasuk dalam bahasa Python itu sendiri.

Perpustakaan Python os

Bahasa pengaturcaraan Python adalah bahasa yang ditafsirkan, yang bermaksud bahawa kod sumber Python berjalan melalui perantara perisian semasa pelaksanaan. Oleh kerana itu, kebanyakan kod Python tidak mempunyai akses langsung ke sistem operasi atau perintahnya. Namun, dengan menggunakan modul os dan fungsinya yang terpasang, pengaturcara dapat membuat panggilan terus ke perintah sistem operasi host untuk melakukan tugas seperti mencari dan membuat direktori.

Minta Python mengimport modul os dengan memasukkan baris "import os" pada permulaan kod Python anda. Ini akan berfungsi dalam Python 2 dan Python 3, versi utama bahasa pengaturcaraan yang digunakan sekarang.

Secara amnya, anda boleh mengimport banyak modul khusus ke Python untuk tugas-tugas tertentu. Anda boleh mencari melalui pip, alat untuk memasang modul Python, untuk yang mempunyai pelbagai tugas jika tidak ada satu di pustaka standard yang disertakan dengan Python semasa anda memasangnya.

Minta Python Buat Folder

Sebahagian daripada modul os melibatkan fungsi untuk membuat folder pada sistem. Dengan mengimport modul os ke dalam program Python, pengaturcara kemudian dapat memanggil fungsi Python mkdir untuk membuat folder dalam sistem. Pengaturcara kemudian boleh menavigasi ke folder itu, menyimpan fail ke folder atau membuat folder lain dalam folder itu. Contoh berikut menggambarkan cara menggunakan fungsi mkdir di Python:

>>> import os >>> os.mkdir ('Hello') // membuat folder 'Hello' di direktori kerja semasa

Ini akan berfungsi di semua sistem operasi moden, termasuk Microsoft Windows, Apple macOS serta rasa moden Linux atau sistem Unix lain. Mkdir secara semula jadi bermaksud "membuat direktori," kerana ia memberitahu Python untuk membuat direktori, istilah yang umumnya digunakan secara bergantian dengan folder.

Membuat Subfolder di Python

Fungsi mkdir juga dapat membuat subfolder di dalam folder. Terdapat dua peringatan penting untuk ini. Yang pertama adalah bahawa fungsi mkdir hanya dapat membuat satu direktori dalam satu masa. Yang kedua adalah bahawa fungsi mkdir hanya membuat folder di dalam folder yang sudah ada. Oleh itu, untuk membuat subfolder folder Hello, pengaturcara mesti membuat folder Hello terlebih dahulu dan kemudian membuat subfolder di dalamnya:

>>> import os >>> os.mkdir ('Hello') >>> os.mkdir ('Hello / Hi')

Membuat Subfolder secara berulang-ulang

Untuk membuat hierarki folder dengan cepat, pengaturcara harus menggunakan fungsi makedir modul os. Makedir, dan fungsi penyingkiran rakan sejawatnya, fungsi removeirs, membuat folder secara berulang sehingga dapat membuat subfolder bersarang secara automatik. Oleh itu, sementara fungsi mkdir hanya dapat berfungsi dalam folder yang ada, pengaturcara dapat menentukan hierarki folder ke fungsi makedir untuk membuat beberapa folder yang bersarang di dalam yang lain:

>>> import os >>> os.makedirs ('/ hey / hi / hello') // membuat ketiga-tiga folder

Sekiranya beberapa folder sudah ada, Python akan membuat folder yang tidak ada.

Membuat Fail dalam Direktori

Sekiranya anda ingin Python membuat fail dalam subdirektori, buka sahaja dalam mod penulisan Python.

Anda boleh melakukan ini dengan talian

>>> f = fail ("jalan / ke / fail", "w")

di mana "w" menunjukkan mod penulisan. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menulisnya dengan mengatakan

>>> f.write ('Ini adalah beberapa teks')

Anda mesti mempunyai akses ke direktori di mana anda ingin membuat fail apa pun, termasuk subdirektori. Anda akan mendapat ralat dari Python jika tidak.