Empat Cara di mana Sistem Operasi Mengendalikan Perkakasan Komputer

Semua yang anda lakukan di komputer anda adalah hasil langsung perkakasan dan perisian yang bekerjasama. Perkakasan memberikan kuasa dan fungsi mentah yang membolehkan komputer berfungsi, dan sistem operasi mengawal sebahagian besar aktiviti perkakasan. Anda akan mengalami kesukaran menggunakan komputer tanpa sistem operasi, kerana semua bahagian perkakasan anda tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

Pemandu

Agar sistem operasi bercakap dengan perkakasan anda, ia memerlukan pemacu. Pemandu mengajar sistem operasi untuk berinteraksi dengan setiap perkakasan. Kad grafik, kad suara, kad rangkaian, persisian USB, dan semua yang anda sambungkan ke komputer bergantung pada pemacu. Sistem operasi kemudian menggunakan pemacu ini untuk memastikan operasi setiap peranti dengan betul.

Pengurusan Ingatan

Semua komputer mempunyai memori akses rawak, atau RAM. Tidak seperti storan cakera keras, yang agak kekal, RAM adalah yang mengingati semua yang anda buat ketika ini. Sekiranya anda mempunyai penyemak imbas, penyunting foto, program muzik, dan aplikasi pemesejan, semua kemajuan dan status masing-masing disimpan dalam RAM. Sistem operasi berfungsi dengan tongkat RAM anda untuk mengawal berapa banyak memori yang digunakan oleh setiap aplikasi, termasuk OS itu sendiri.

Kawalan CPU

Proses komputer anda dijalankan oleh unit pemprosesan pusatnya, atau CPU. Isyarat yang dihantar ke dan dari CPU menentukan apa yang berlaku, dan mengikut urutan apa. Sistem operasi berfungsi dengan CPU untuk membuat senarai semak proses untuk dilaksanakan dan memastikan setiap proses selesai. CPU hanya dapat melakukan satu tugas pada satu masa; kerana CPU sangat cepat, ia memberikan ilusi banyak tugas serentak. Sistem operasi mengawal keutamaan setiap tugas dan melihatnya selesai.

Peminat dan Penyejuk

Salah satu komponen terpenting komputer anda adalah sistem penyejukannya. Kipas CPU menjadikan CPU tidak terlalu panas pada saat tekanan tinggi. Panas berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada CPU. Sistem operasi berkomunikasi dengan CPU dan kipas untuk memastikan PC tetap sejuk. Proses ini juga dibantu oleh kawalan dalaman motherboard, yang dikenali sebagai BIOS, dan dapat ditimpa oleh aplikasi yang berjalan di OS.