Apakah yang dimaksudkan dengan Tempoh Pengumpulan yang Lebih Tinggi?

Tempoh pengumpulan adalah masa yang diperlukan untuk perniagaan menukar baki dari akaun belum terima kembali ke aliran tunai. Ini dapat berlaku untuk transaksi individu atau riwayat transaksi keseluruhan perniagaan untuk jangka waktu tertentu. Semakin rendah jumlahnya, semakin cekap perniagaan mengumpulkan pembayaran dari pelanggannya. Jumlah yang lebih tinggi dapat menandakan pelbagai perkara, yang paling asas ialah pelanggan tidak membayar bil mereka dengan segera. Walau bagaimanapun, jumlah yang tinggi juga dapat menunjukkan masalah atau kemungkinan yang lebih serius yang boleh mempengaruhi perniagaan secara negatif. (CDC)

Mengira Tempoh Pengumpulan

Jangka waktu pengumpulan tagihan tertentu bukan perhitungan, melainkan hanya jumlah waktu antara penjualan dan pembayaran tagihan. Untuk mengira purata tempoh kutipan untuk segmen waktu, seperti sebulan atau setahun, pertama-tama memerlukan perolehan belum terima, atau RT. Untuk mencari RT, bahagikan jumlah penjualan kredit dengan akaun belum terima, yang merupakan penjualan yang belum dibayar. Sekarang hitung purata tempoh kutipan dengan membahagikan hari dalam tempoh perakaunan yang relevan dengan RT. Nombor ini adalah nisbah tempoh pengumpulan purata.

Standard Tempoh Koleksi Umum

Prosedur operasi standard untuk banyak perniagaan adalah dengan mengekalkan tempoh pengumpulan rata-rata yang tetap lebih rendah daripada angka kira-kira satu pertiga lebih besar daripada syarat koleksi yang dinyatakan. Sebagai contoh, jika perniagaan meminta pelanggannya membayar barang yang dikreditkan dalam masa 21 hari, ia boleh menggunakan purata tempoh pengumpulan 28 hari sebagai ambang masalah serius dengan kaedah pembayaran bilnya.

Risiko Tempoh Koleksi Tinggi

Mempunyai tempoh pengumpulan purata yang lebih tinggi adalah petunjuk beberapa kemungkinan masalah bagi syarikat anda. Dari sudut logistik, ini mungkin bermaksud bahawa perniagaan anda memerlukan komunikasi yang lebih baik dengan pelanggan mengenai hutang mereka dan jangkaan pembayaran anda. Langkah pengumpulan bil yang lebih ketat mungkin perlu diambil. Selain itu, jumlah yang tinggi ini menunjukkan bahawa pelanggan anda mungkin tidak lagi berhasrat untuk membayar atau mungkin tidak dapat membayar, masalah serius bagi perniagaan apa pun.

Mengurangkan Tempoh Koleksi Anda

Kurangkan jangka masa terma kredit anda dengan pelanggan untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan jangkaan pembayaran. Memerlukan peratusan pembayaran di muka sebagai deposit. Menawarkan potongan untuk pembayaran awal dan bayaran untuk pembayaran lewat. Jalankan pemeriksaan kredit kepada pelanggan dan pastikan bahawa dokumen kontrak anda sah. Tingkatkan tahap komunikasi dan kejelasan harapan anda. Mendokumentasikan penghutang secara meluas dan menghubungi pemungut hutang setelah sejumlah waktu tanpa pembayaran, dengan jelas menyatakan jangka masa ini dalam komunikasi anda dengan pelanggan anda.