Cara Mengaktifkan Gerbang Tanpa Wayar Dengan Modem DSL Qwest

Modem moden yang tersedia melalui Qwest DSL juga berfungsi sebagai pintu masuk tanpa wayar, dan ia termasuk penghala dan firewall terbina dalam. Walau bagaimanapun, modem ini dirancang terutamanya untuk pengguna, bukan pengguna perniagaan. Anda boleh mengkonfigurasi modem DSL agar berfungsi sebagai jambatan, yang akan mematikan keupayaan penghala. Setelah modem berada dalam mod penghubung lutsinar, anda boleh menyambungkan pintu masuk tanpa wayar kelas perniagaan ke peranti.

1

Navigasi ke "//192.168.0.1" (tanpa tanda petik) dalam penyemak imbas Web pada PC anda.

2

Log masuk ke modem menggunakan "admin" sebagai nama pengguna. Periksa pelekat produk pada modem untuk mencari kata laluan pentadbiran dan masukkan ke dalam bidang yang sesuai.

3

Tekan "Enter" atau klik "Terapkan." Klik "Tetapan Lanjutan" dari menu dan kemudian pilih "Tetapan WAN" dari panel kiri di bawah Alamat IP.

4

Pilih "Transparent Bridging" dari menu lungsur turun Protokol ISP. Klik "Terapkan" untuk menukar modem ke mod jambatan.

5

Pasangkan salah satu hujung kabel rangkaian ke pintu masuk dan kemudian pasangkan hujung yang lain ke komputer. Sambungkan peranti ke kuasa.

6

Tekan "Windows-Q" untuk membuka Cari, ketik "cmd" dan kemudian klik "Prompt Perintah."

7

Ketik "ipconfig" ke dalam konsol dan tekan "Enter." Navigasi ke alamat yang tertera di sebelah Default Gateway, di bawah bahagian Ethernet Adapter Ethernet.

8

Semak pelekat produk atau periksa manual produk untuk mendapatkan kelayakan log masuk lalai untuk pintu masuk tanpa wayar.

9

Cari menu untuk pilihan untuk menukar jenis sambungan. Pada banyak model, tetapan ini terdapat di "Pengaturan Asas", "Tetapan Tanpa Wayar" atau layar yang serupa.

10

Ubah jenis sambungan ke "Point-to-Point over Ethernet," atau PPPoE, dan masukkan butiran akaun Qwest anda ke dalam bidang yang berkenaan.

11

Simpan perubahan anda. Putuskan sambungan kabel rangkaian dari komputer dan pasangkannya ke port Ethernet pada modem.

12

Kuasakan modem Qwest dan pintu masuk tanpa wayar untuk mewujudkan rangkaian tanpa wayar.