Cara Memiliki & Mengendalikan Perniagaan Tempat

Perniagaan tempat menawarkan ruang penggunaan yang fleksibel untuk pelbagai acara, dan pelanggan mereka sering merangkumi perniagaan lain dan anggota masyarakat umum. Tempat, bergantung pada ukuran dan susun aturnya, mungkin mengadakan persembahan muzik, perkahwinan, pasar lambak atau acara sukan. Pemiliknya mungkin merancang, memasarkan dan menganjurkan acara, atau mereka mungkin menyewa ruang kepada pihak penganjur acara pihak ketiga.

Banyak jenis tempat berpotensi menjadikan ini industri yang pelbagai, tetapi beberapa syarat untuk menjalankan perniagaan tempat adalah perkara biasa bagi semua jenis. Memahami cara menubuhkan dan mengendalikan tempat boleh membantu anda berjaya dalam pasaran yang kompetitif ini.

Membuka Perniagaan Tempat

Perniagaan tempat biasanya memerlukan banyak izin dan lesen tempatan sebelum membuka pintu. Mana-mana tempat yang merancang untuk menjual alkohol, misalnya, mesti mendapatkan lesen minuman keras tempatan. Tempat konsert memerlukan izin khas yang menyatakan kemampuan undang-undang maksimum mereka dan waktu malam ketika mereka mesti ditutup.

Perniagaan tempat mungkin memerlukan pelaburan modal yang besar dalam peralatan untuk sistem bunyi, pencahayaan dan keselamatan. Banyak tempat menyewa atau membeli bangunan yang ada, sementara yang lain memilih untuk membina kemudahan baru. Sama ada pendekatan memerlukan pinjaman bank besar atau pelaburan luar semasa permulaan.

Operasi Acara dan Kakitangan

Tempat mesti dikendalikan sepenuhnya sebelum hari dibuka, dan pelbagai jenis tempat memerlukan keperluan kakitangan yang berbeza. Tempat konsert, misalnya, mesti mempunyai anggota keselamatan, bartender, jurutera bunyi dan pencahayaan, ejen tempahan dan juga kakitangan memasak. Makanan, minuman dan konsesi lain mesti disimpan dengan kerap untuk memastikan bekalan yang konsisten. Bekerja dengan penganjur acara pihak ketiga memerlukan keseimbangan tanggungjawab antara kakitangan tempat dan penganjur luar.

Kakitangan tempat mungkin bertanggungjawab untuk mengumpulkan tiket dan memeriksa kad pengenalan, sementara pekerja penganjur acara bertanggungjawab mengendalikan hiburan. Setiap acara menghadirkan pelbagai cabaran yang harus diatasi, seperti menyelesaikan masalah dan memperbaiki peralatan bunyi dengan cepat, jadi fleksibiliti dan kemahiran teknikal adalah suatu keharusan.

Pemasaran dan Promosi Acara

Tempat mesti memasarkan perkhidmatan mereka untuk setiap acara yang mereka adakan dan di antara acara. Sekiranya tempat mengadakan acara sendiri, penganjur dalaman mesti membuat dan meletakkan iklan di kedai tempatan seperti stesen radio, surat khabar dan laman web acara komuniti, selain menggunakan brosur, surat, poster dan media sosial untuk menarik khalayak tempatan.

Sekiranya tempat menyewa ruang kepada penganjur dan penganjur pihak ketiga, ia dapat memaparkan bahan pemasaran di tempat venue, menyenaraikan acara yang akan datang di laman webnya dan mempromosikan acara melalui media sosial.

Permit dan Masalah Undang-Undang

Pemilik perniagaan tempat mesti memastikan bahawa acara mereka mematuhi undang-undang mengenai gangguan kebisingan, penjualan alkohol, kapasiti maksimum dan masalah keselamatan lain, atau mereka berisiko dikenakan denda yang besar. Pelanggaran besar, seperti penjualan alkohol kepada anak di bawah umur, bahkan boleh mengakibatkan pencabutan izin perniagaan. Tempat mesti diserahkan kepada pemeriksaan pasukan bomba untuk memastikan bahawa tidak ada kod bangunan yang dilanggar dan pintu keluar kecemasan ditandai dengan betul dan bebas dari halangan. Pemeriksa juga akan memeriksa bahaya kebakaran yang mungkin mempengaruhi tempat dan jirannya.