Cara Mengumpul Kambing untuk Menjana Wang

Sekiranya anda seorang pencinta haiwan dengan semangat keusahawanan, anda mungkin dapat menggabungkan dua minat anda menjadi ladang kambing yang menghasilkan wang. Penternakan tidak mudah dimulakan, dan memerlukan banyak tanah dan kemahiran, tetapi setelah anda membuat ladang kambing anda didirikan, anda mungkin dapat memperoleh keuntungan yang rapi sambil menikmati menyaksikan kambing anda tumbuh dan berkembang.

Peluang Perniagaan Kambing

Sebelum memulakan rancangan perniagaan anda atau mencari pembiayaan, anda perlu memutuskan apa yang anda mahu lakukan dengan kambing anda. Kambing tenusu adalah pilihan serba boleh kerana anda boleh menghasilkan susu dan keju, dan tidak perlu risau tentang kambing anda yang sesuai dengan piawaian penampilan. Sekiranya anda ingin memelihara kambing pertunjukan, anda perlu membeli kambing berkualiti tinggi dan berkualiti dengan keturunan genetik yang sangat baik. Kambing daging adalah pilihan lain jika anda dapat menangani realiti membesarkan haiwan yang akhirnya anda bunuh. Sekiranya anda ingin memasarkan kepada pembuat pakaian mewah, kambing kasmir menghasilkan kasmir, kain yang didambakan. Membiakkan kambing anda juga menjadi pilihan. Anda pasti perlu membiak kambing anda untuk mengekalkan populasi, tetapi beberapa penternak kambing juga menjual kepada penggemar dan petani.

Memulakan Perniagaan Anda

Anda mungkin memerlukan lesen dari Jabatan Pertanian di negeri anda, dan juga perlu memenuhi syarat pengezonan untuk ladang. Beberapa kawasan mungkin tidak membenarkan haiwan ternakan. Kambing memerlukan banyak ruang, banyak makanan untuk dirumput, dan penjagaan veterinar yang betul, dan penganggaran untuk keperluan ini sangat penting. Sekiranya anda belum memiliki harta tanah yang besar, anda mungkin memerlukan pinjaman atau sejumlah besar modal permulaan. Anda juga perlu mencari kambing yang sihat. Sekiranya anda membeli kambing yang murah atau sakit, anda mungkin akan kehilangan wang kerana berusaha memenuhi standard yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan kambing.

Memelihara Kambing

Sebelum membeli kambing, anda harus membaca mengenai pemilikan kambing, dan berbincang dengan doktor haiwan haiwan ternakan dan pemilik kambing lain. Sekiranya anda cuba belajar ketika anda sudah memiliki kambing anda, anda mungkin berakhir dengan kawanan kambing yang sakit. Kambing memerlukan akses berterusan ke air bersih dan makanan, dan akan memakan apa sahaja, jadi anda perlu menjauhkannya dari barang berbahaya. Mereka juga memerlukan tempat perlindungan jika mereka berada di luar, serta penjagaan veterinar biasa. Sekiranya anda ingin membiak kambing peliharaan atau menunjukkan kambing, kambing anda juga memerlukan sosialisasi setiap hari agar mereka selesa dan mesra dengan orang.

Memperoleh Pelanggan

Tidak kira seberapa baik daging kambing, produk tenusu atau keturunan anda, anda tidak akan menjana wang sekiranya anda tidak mempunyai penonton. Jangan buka perniagaan kambing jika pasar di kawasan anda sudah tepu, dan menjalin hubungan dengan orang-orang dalam perniagaan kambing sebelum memulakan usaha anda. Beriklan di blog pertanian, di pertunjukan kambing dan di laman rangkaian sosial. Cuba pergi ke organisasi untuk petani bandar dan penternak kambing untuk membuat hubungan, dan tekankan apa yang menjadikan kambing anda unik. Ini mungkin penjagaan yang baik, keju yang sempurna, silsilah yang sempurna atau harga yang diskaun, tetapi anda perlu mencari sesuatu yang menjadikan perniagaan anda menonjol.