Apakah Pekerjaan Sementara?

Perniagaan kecil anda mungkin tidak mempunyai pekerja yang cukup untuk mengatasi kenaikan beban kerja secara mendadak, seperti kenaikan pesanan sekitar Krismas. Anda boleh mengambil pekerja lain, yang menjadi perbelanjaan tetap. Walaupun dia mungkin sibuk buat sementara waktu, dia mungkin tidak ada hubungannya setelah permintaannya menurun. Pekerjaan sementara dapat mengatasi masalah ini dengan cara yang lebih menjimatkan.

Definisi

Pekerjaan sementara bermaksud pengambilan pekerja untuk jangka masa kontrak. Pekerja kontrak atau tempo ini memenuhi semua fungsi pekerja tetap dan dapat membantu semasa kenaikan tuntutan, atau ketika pekerja penuh anda mengambil cuti atau cuti bersalin. Mereka juga dapat memberikan kepakaran untuk situasi di luar jangkauan kerja biasa syarikat anda. Sebagai contoh, jika perniagaan anda menjalani audit kewangan yang luas, anda boleh menyewa akauntan sementara untuk membimbing anda melalui proses tersebut.

Kelebihan

Pekerja sementara biasanya tidak memerlukan faedah, dan dengan itu lebih murah daripada pengambilan pekerja sepenuh masa. Anda membayarnya hanya selama berjam-jam bekerja, dan tidak perlu risau jika mereka mengambil cuti atau cuti. Sekiranya prestasi mereka tidak memuaskan, anda boleh menghentikannya dengan segera tanpa menjalani proses yang memakan masa. Anda juga boleh mencuba calon pekerja tetap dengan mempekerjakannya untuk jawatan sementara. Sekiranya dia berjaya, anda boleh menawarkan jawatan sepenuh masa. Sekiranya tidak atau jika anggaran tiba-tiba mengering, anda boleh memecatnya, yang menawarkan kelonggaran dalam kakitangan

Keburukan

Setiap kali anda mengambil tempo baru untuk posisi yang sama, anda perlu melatih mereka, yang memakan masa anda. Memandangkan mereka hanya bekerja dalam jangka waktu yang pendek, mereka tidak pernah mengembangkan kedalaman pengetahuan atau hubungan kerja jangka panjang yang dialami oleh pekerja yang lebih lama. Temp tidak mempunyai kesetiaan yang sama dengan syarikat anda dengan pekerja sepenuh masa. Sekiranya mereka merasa keperluan mereka tidak terpenuhi, mereka mungkin tidak muncul untuk bekerja, dan mendapat jawatan sementara di tempat lain.

Mengupah

Anda boleh melalui proses pengambilan pekerja yang sama untuk pekerjaan sementara seperti yang anda lakukan untuk jawatan sepenuh masa: letakkan iklan, baca resume, wawancara calon dan buat pilihan. Tetapi ini mungkin terbukti memakan masa, terutamanya jika anda memerlukan pekerja hanya selama beberapa hari atau seminggu. Kaedah yang lebih cekap adalah melalui agensi pekerjaan sementara. Sebagai pertukaran dengan kadar per jam yang tetap, pekerja mendapati pekerja dapat memenuhi keperluan anda, menangani masalah gaji dan sumber daya manusia yang lain, dan menggantikannya dengan segera sekiranya terbukti tidak memuaskan. Bergantung pada apa yang perlu anda lakukan, agensi boleh menghantar anda pekerja sementara dalam beberapa jam sahaja.