Strategi dan Teknik untuk Mentoring dan Bimbingan

Perniagaan kecil anda mungkin mengalami beberapa keperitan - kebaikan yang memerlukan anda berfikir secara kreatif. Anda mempunyai pekerja muda, pekerja pertengahan umur dan pekerja yang lebih tua. Dari segi pengetahuan dan kepakaran yang mereka bawa ke meja persidangan, mereka menjalankan persaingan dari lulusan kolej baru-baru ini hingga eksekutif yang berpengalaman. Dengan potensi idea baru yang progresif untuk disatukan dengan pengaruh pengalaman yang mantap, tidak hairanlah anda ingin mengembangkan program bimbingan dan bimbingan. Ini adalah langkah bijak yang harus menggairahkan dan memotivasi pekerja anda dan mendorong mereka untuk membuat sumbangan yang akan memberi manfaat kepada perniagaan anda dengan cara yang tidak terhitung.

Delineate Coaching dari Mentoring

Sama seperti orang merujuk "penjualan" dan "pemasaran" secara bergantian, begitu juga mereka cenderung mengaburkan garis antara pembinaan dan bimbingan . Tetapi kedua-dua peranan itu berbeza dari segi gaya dan isi. Dan jika anda akan menetapkan pekerja tertentu hanya dengan satu peranan, penting untuk anda menerangkan di mana garis itu dilukis.

Bimbingan dan bimbingan berbeza dalam beberapa cara penting:

 • Coaching menekankan tugas dan prestasi. Ia khusus dan konkrit. Sebagai contoh, jurulatih boleh menunjukkan kepada rakan pekerja bagaimana mengembangkan taktik pengoptimuman mesin pencari, merancang hamparan baru untuk perniagaan anda atau membuat persembahan awam. Pelatih juga memberikan maklum balas kerana kemahiran ini dikuasai. * Mentoring menekankan hubungan produktif yang menghasilkan mentor memupuk kemampuan profesional dan peribadi. Mentor mungkin meminta untuk diajar bagaimana menyelesaikan tugas tertentu, tetapi sifat hubungan bergantung pada pengembangan kepercayaan sehingga isu-isu seperti membina keyakinan diri dan belajar bagaimana mencapai keseimbangan kerja-kehidupan positif dapat diterokai.
 • Coaching adalah usaha jangka pendek, berakhir apabila mentoree memperjuangkan matlamat yang telah ditetapkan. Mentoring adalah usaha jangka panjang. Secara rasmi, ia mungkin akan berakhir setelah satu tahun, tetapi mentor dan mentor yang sesuai dapat (dan melakukan) meneruskan hubungan seumur hidup, jika mereka memilih. Kejurulatihan memerlukan penglibatan penyelia langsung pekerja, yang memberikan idea dan maklum balas kepada jurulatih.
 • Mentoring tidak memerlukan penglibatan langsung dari penyelia langsung mentor. Sebenarnya, setelah mentor dan mentor dipadankan, penyelia biasanya memudar ke latar belakang (kecuali jika timbul konflik bahawa dia boleh menjadi orang tengah).

Pelajari Petua dan Strategi Bimbingan

Mengetahui pekerja anda dan juga anda, orang-orang tertentu mungkin seperti pilihan "semula jadi" untuk peranan jurulatih atau mentor. Ini adalah petanda yang baik. Dan itu bermaksud, kemungkinan besar, mereka akan mendekati peranan dengan banyak idea mereka sendiri tentang bagaimana untuk meneruskannya. Gabungkan kedua-dua kepala anda yang baik dan cuba bersetuju dengan beberapa strategi asas:

 • Rangka matlamat yang jelas yang merangkumi tanda aras dan tarikh akhir. Pekerja harus selalu mengetahui apa yang diharapkan dari dia dan bagaimana dia harus mencapainya.
 • Bersedia untuk membantu pengurusan masa. Ramai pekerja ingin mempelajari tugas-tugas baru tetapi sering bingung tentang bagaimana mengatur masa untuk menguasainya. Jurulatih yang baik bukan sahaja melukis gambaran besar tetapi memberi pekerja sikat untuk mengisi butiran praktikal.
 • Rangka maklum balas secara langsung dan positif. Jangkakan pekerja akan mengalami kemunduran, tetapi bersiaplah untuk memberikan strategi baru untuk membantunya bertahan.
 • Susulan maklum balas. Ini disebut akauntabiliti, dan pelatih terbaik merancang sistem (formal atau tidak formal) yang sentiasa mengesan sumbangan kedua - dua pihak.
 • Tekankan usaha melebihi kemampuan. Seorang jurulatih tahu dia memukul cincin tembaga ketika seorang pekerja menggunakan kata itu sebagai kata ganti diri: "Pelatih." Usaha mengakui biasanya memberi inspirasi kepada orang untuk berusaha lebih keras. Dan apabila mereka berusaha lebih keras, mereka sering berjaya.
 • Raikan pencapaian. Secara seimbang, mereka mungkin kecil. Tetapi setiap pencapaian mewakili satu langkah ke hadapan. Dan masing-masing patut diraikan untuk membina keyakinan diri pekerja.
 • Dengarkan lebih banyak; kurang bercakap. Mendengarkan secara aktif adalah kemahiran yang dipelajari, dan pelatih yang baik dapat meningkatkannya menjadi bentuk seni dengan latihan. Walaupun maklum balas adalah penting, ia benar-benar penting untuk mendapatkan keyakinan seseorang dengan meyakinkan mereka bahawa mereka didengar.

Pelajari Petua dan Strategi Mentoring

Sebagai menggoda untuk menetapkan diri anda sebagai mentor, itu mungkin bukan langkah paling bijak kerana anda boleh dilihat sebagai "bermain kegemaran" dengan mentor. Selain itu, sebagai pemilik perniagaan, anda berada dalam kedudukan yang ideal untuk menjadi mentor de facto kepada semua pekerja anda. Kemahiran mentor semula jadi anda mungkin mendorong anda untuk:

 • Gariskan matlamat secara terperinci. Bahkan hubungan bimbingan yang lebih menumpukan pada pertumbuhan peribadi harus dipenuhi dengan tujuan tertentu, seperti menyelesaikan tugasan membaca dan menulis kertas reaksi pada tarikh tertentu.
 • Model tingkah laku yang baik. "Baik" adalah kata yang menunjukkan nilai, dan terserah kepada mentor untuk menentukan maksudnya (Bersikap jujur? Berempati? Jenis?) Mentor yang baik lebih banyak daripada menyokong tingkah laku yang baik; mereka memeluknya. A isu pproach dengan sikap yang positif. Tidak mungkin anda akan memilih mentor untuk perniagaan kecil anda yang mempunyai sikap negatif; ini boleh menjadi bencana. Tetapi sangat mustahak mentor menetapkan nada untuk mentor yang patut ditiru. Galakkan penyelesaian masalah dan pengambilan risiko secara kreatif. Sebilangan besar orang secara semula jadi enggan mengambil risiko, tetapi jika seorang mentor bertumbuh, ia akan membantu melihat bahawa kesilapan (lebih daripada kemenangan) memberikan pelajaran yang paling tahan lama dalam hidup.
 • Jangkakan konflik berkala. Seperti mana-mana hubungan peribadi, mentor selalu menimbulkan perselisihan. Malah hujah memberi peluang untuk belajar, asalkan tidak diizinkan untuk memburuk-burukkan. * Tawarkan tiga pernyataan positif f atau setiap kritikan . Sebut saja "nisbah untuk hidup", tetapi orang cenderung disengat oleh maklum balas negatif daripada mereka disanjung oleh maklum balas positif. Pujian dan dorongan adalah asas kepada hubungan bimbingan.
 • Tetapkan keyakinan sebagai matlamat di mana-mana. Mentor tidak perlu mengetahui perkara ini sejak awal dalam hubungan; kadang-kadang lebih menyenangkan untuk membiarkan mereka menyimpan rahsia di kemudian hari, setelah mereka menaklukkan beberapa cabaran yang pernah mereka anggap "mustahil." Pekerja anda mungkin merupakan aset terbesar anda; pekerja yang yakin adalah orang yang memegang janji untuk menghidupkan semula perniagaan anda.