Tiga Tanggungjawab Teratas Pengurus

Seorang pengurus mesti mahir dalam beberapa bidang untuk menjadi pemimpin yang berkesan, yang dapat memotivasi pekerja untuk menunjukkan prestasi yang tinggi. Seorang pengurus berbeza dengan orang bawahannya kerana dia mesti mengukur kejayaannya dengan apa yang dapat dia capai oleh orang lain, dan bukan hanya dengan apa yang dapat dia lakukan sendiri. Walaupun pendapat berbeza-beza mengenai tanggungjawab tertinggi pengurus, melaksanakan fungsi utama tertentu dengan berkesan akan memastikan kejayaan jangka panjang dalam pengurusan.

Petua

Pendapat berbeza-beza mengenai tanggungjawab tertinggi pengurus, tetapi mereka pasti merangkumi kepemimpinan, pentadbiran dan perwakilan yang berkesan.

Visi dan Kepimpinan

Pengurus yang baik tidak diukur oleh apa yang dilakukannya oleh apa yang dia dapat membuat orang lain melakukan. Dia mesti sering memimpin orang ke arah yang mereka tidak mahu pergi dan membuat mereka mencapai perkara-perkara yang sebaliknya tidak akan mereka lakukan. Pengurus yang berkesan mesti dapat menetapkan visi untuk organisasi atau jabatannya, dan meminta kakitangannya melihat nilai dalam visi tersebut.

Pentadbiran Jabatan

Seorang pengurus mesti dapat mengawasi, atau mentadbir operasi kawasan yang menjadi tanggungjawabnya. Keperluan sehari-hari berbeza-beza, dan dia mesti dapat mengubah tugasnya yang sekarang, kadang-kadang dengan segera. Sebilangan besar operasi juga merangkumi pelaporan dan keperluan kewangan, serta kewajiban personel dan undang-undang yang mesti dipenuhi tepat pada waktunya. Pengurus mesti dapat memastikan bahawa semua keperluan jabatannya dipenuhi tepat pada waktunya.

Penyerahan Tugas kepada Orang Lain

Operasi jabatan atau organisasi biasanya memerlukan lebih banyak pekerjaan daripada yang dapat dilakukan oleh seseorang sendiri. Pengurus yang hebat dapat mewakilkan beban kerja jabatan dengan berkesan dan memantau kemajuannya sehingga selesai tanpa menyerahkan tanggungjawab utama untuk kerja ini. Dia juga mesti tahu dengan tepat apa yang mampu dimiliki oleh setiap pekerjanya dan memberi mereka pekerjaan yang dapat mereka selesaikan dengan berkesan dan juga mencabar mereka untuk mencapai lebih banyak.

Pertimbangan Lain dalam Menguruskan

Menjual adalah tanggungjawab utama dalam mana-mana organisasi untuk keuntungan, dan pengurus terbaik menyedari bahawa mereka juga merupakan bahagian yang tidak dapat dipisahkan. Malah organisasi bukan untung mesti menjual, walaupun mereka hanya menjual gambar atau tujuan mereka. Pengurus juga mempengaruhi moral keseluruhan jabatannya dan menyedari tanggungjawabnya untuk menetapkan nada operasi sehari-hari. Dia juga mesti bersikap profesional setiap masa dan tidak membiarkan perasaan dan pendapat peribadinya mengganggu tanggungjawab di tempat kerja.