Tanggungjawab Sosial dalam Iklan

Agar kempen iklan dianggap bertanggungjawab secara sosial, iklan yang digunakan dalam kempen mesti memenuhi standard etika. Pemasaran tanggungjawab sosial korporat telah menjadi tumpuan beberapa kempen iklan utama, tetapi jika iklan yang digunakan dalam kempen itu dilihat sebagai menipu oleh orang ramai, syarikat tersebut tidak mungkin dianggap bertanggungjawab secara sosial tanpa mengira tema iklan tersebut.

Kebenaran dalam Pengiklanan

Kejujuran adalah syarat pertama bagi setiap iklan yang bertanggungjawab secara sosial. Walau bagaimanapun, syarat ini tidak begitu mudah seperti yang ditunjukkan. Maklumat fakta dapat disampaikan sedemikian rupa sehingga dapat menipu penonton, sementara gambar dapat dimanipulasi namun tetap menciptakan kesan akhir yang tepat. Sebagai contoh, jika iklan mengatakan produk tertentu tidak mahal tanpa mendedahkan bahawa produk itu akan cepat habis, maklumat itu tepat tetapi tidak menipu. Mana-mana pelanggan yang membeli produk tersebut mungkin akan menghabiskan lebih banyak wang daripada menabung, kerana ia akan segera diganti. Iklan lain mungkin menggunakan trik kamera untuk membuat kesan visual stik berair, kerana gambar stik yang tidak dikendalikan akan kelihatan kering dan tidak menarik. Sekiranya stik yang diiklankan sebenarnya berair,iklan itu tidak menipu walaupun gambar itu dimanipulasi.

Pemesejan

Pengiklanan yang bertanggungjawab secara sosial tidak boleh mempromosikan atau menyumbang kepada apa-apa yang merosakkan masyarakat. Sekiranya iklan menggunakan stereotaip perkauman atau seksis, menunjukkan amalan keibubapaan yang tidak bertanggungjawab, mendorong penggunaan alkohol atau tingkah laku seksual yang tidak bertanggungjawab, atau cuba memanipulasi penonton yang rentan seperti kanak-kanak, maka banyak yang akan menganggapnya sebagai tidak bertanggungjawab secara sosial. Sudah tentu, kebanyakan piawaian ini adalah masalah pendapat. Sebarang mesej pengiklanan boleh dianggap manipulatif secara emosional bergantung pada bagaimana anda melihatnya, jadi dalam praktiknya ia sampai pada penilaian subjektif mengenai apa yang sesuai dan yang tidak. Selalu ada risiko bahawa kempen iklan anda secara tidak sengaja menyinggung perasaan pelanggan.

CSR

Pemasaran tanggungjawab sosial korporat adalah amalan menggabungkan aktiviti amal syarikat dengan kempen pemasarannya. Daripada hanya menulis cek ke badan amal terpilih, perusahaan akan mengikat jumlah sumbangan secara langsung ke penjualan, dan akan menjadikan kempen penggalangan dana sebagai fokus iklannya. Tanggungjawab sosial korporat dapat memberi keuntungan kepada syarikat dalam lebih dari satu cara. Ia dapat meningkatkan persepsi masyarakat terhadap syarikat, meningkatkan penjualan dan meningkatkan semangat pekerja.

Mengelakkan Sinisme Umum

Walaupun menyumbangkan wang kepada badan amal adalah aktiviti positif untuk kepentingannya sendiri, pemasaran tanggungjawab sosial korporat boleh menjadi bumerang kepada syarikat jika dianggap sebagai sinis oleh orang ramai. Sebagai contoh, jika penggunaan produk anda secara berlebihan dikaitkan dengan kadar barah yang lebih tinggi dan anda menjalankan kempen iklan untuk kesedaran tentang barah, maka beberapa orang mungkin melihat kempen tersebut sebagai menipu dan tidak beretika. Perkara yang sama boleh berlaku jika kempen iklan anda mengumpulkan wang untuk tujuan persekitaran dengan menjual produk dengan pelepasan karbon tinggi atau pembungkusan berlebihan. Sebelum anda menjadikan tanggungjawab sosial sebagai tema iklan anda, anda harus terlebih dahulu memastikan bahawa tidak ada percanggahan antara mesej anda dan amalan perniagaan anda.