Berapa Besar Pemacu Mudah Alih yang Anda Perlu untuk Sandaran Windows 7?

Sekiranya anda memerlukan cakera keras luaran untuk menyandarkan komputer Windows 7 anda, anda mungkin bertanya berapa banyak ruang yang anda perlukan. Microsoft mengesyorkan cakera keras dengan ruang sekurang-kurangnya 200 gigabait untuk pemacu sandaran. Walau bagaimanapun, jumlah ruang yang anda perlukan bergantung pada berapa banyak yang akan anda sandarkan.

Memilih Data Anda

Utiliti Sandaran dan Pemulihan Windows 7 tidak hanya merebut setiap fail pada cakera keras anda dan menghantarnya ke pemacu sandaran anda. Program bawaan dapat merebut setiap fail jika anda menginginkannya, tetapi mungkin tidak masuk akal untuk membuat sandaran fail program besar yang dapat dipasang dengan mudah atau fail media yang telah disandarkan di beberapa tempat. Sandaran dan Pemulihan Windows 7 membolehkan anda memilih folder fail yang anda mahu disertakan dalam sandaran. Ini juga membolehkan anda memilih perpustakaan media anda dan bukannya melalui sistem fail. Program Sandaran dan Pemulihan Windows 7 juga mempunyai tetapan lalai di mana ia mengabaikan fail program dan fail sementara. Ukuran fail yang anda sandarkan dapat mengubah ukuran sandaran dari beberapa gigabait menjadi beberapa terabyte.

Ruang Minimum

Microsoft mengesyorkan menggunakan cakera keras luaran dengan simpanan sekurang-kurangnya 200GB untuk sandaran. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan komputer dengan cakera keras yang lebih kecil, yang mungkin berlaku untuk sistem dengan cakera keras keadaan pepejal, anda boleh pergi ke pemacu yang sepadan dengan ukuran maksimum cakera keras anda. Pemacu keras 200GB mungkin cukup besar untuk membuat sandaran sistem anda, tetapi jika anda menyimpan banyak fail media di komputer anda, anda boleh menggunakan cakera keras yang mempunyai 50GB lebih banyak daripada jumlah ruang semua fail media anda.

Ruang Maksimum

Sekiranya anda hanya akan menyimpan satu sandaran sistem tunggal komputer anda, cakera keras sandaran tidak perlu lebih besar daripada gabungan ukuran maksimum semua cakera keras yang dipasang di komputer anda. Sekiranya komputer anda mempunyai cakera keras 1TB, cakera keras luaran 1TB mencukupi. Sekiranya komputer anda mempunyai tiga cakera keras 500GB, cakera keras luaran 1.5 TB akan dapat menyandarkan semua pemacu. Walau bagaimanapun, tidak mungkin semua cakera keras anda diisi dengan kapasiti, jadi pemacu sandaran sedikit lebih kecil. Sekiranya cakera keras luaran lebih besar daripada pemacu komputer, ruang tambahan tidak akan digunakan.

Pelbagai Titik Sandaran

Pemacu keras luaran yang mempunyai ruang berkali-kali pada cakera keras dalaman komputer anda boleh berguna jika anda merancang untuk menyimpan beberapa titik sandaran. Titik sandaran tunggal tidak boleh lebih besar daripada jumlah kapasiti penyimpanan komputer, tetapi menyimpan dua atau tiga titik sandaran akan menggandakan ruang yang diperlukan.