Cara Menggabungkan Dua Gambar Dengan Picasa

Perisian penyuntingan foto Picasa Google mempunyai alat Kolaj Gambar yang menggabungkan beberapa gambar menjadi satu gambar. Ciri ini menawarkan beberapa pilihan ketika menggabungkan gambar, seperti Tumpukan Gambar, Mosaik, Lembaran Kontrak dan Paparan Pelbagai. Namun, pilihan Grid menggabungkan dua gambar secara bersebelahan, sehingga keduanya sama-sama kelihatan.

Menggunakan Kolaj Gambar

Kedua-dua gambar mesti berada dalam folder yang sama sebelum anda dapat menggabungkannya. Dengan andaian, memegang kekunci "Ctrl" sambil mengklik gambar memilih mereka berdua. Mengklik "Buat" dan kemudian memilih "Kolaj Gambar" membuka utiliti di tab berasingan. Pelbagai pilihan susun atur boleh didapati dari menu lungsur atas di panel sebelah Tetapan. Pilih "Grid" untuk menyusun foto secara bersebelahan secara automatik. Picasa juga menawarkan kawalan ke atas format halaman yang dapat dicetak dan jarak grid. Menggerakkan gelangsar Jarak Grid ke paling kiri akan menghilangkan ruang antara kedua-dua gambar, di mana dengan mengklik "Buat Kolaj" menggabungkan gambar menjadi satu gambar yang disimpan oleh Picasa dalam folder Kolajnya.

Perbezaan Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Picasa 3.9. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.