Cara Mengaktifkan Port Dell Vostro HDMI

High Definition Multimedia Interface adalah penyelesaian digital dan audio yang digunakan oleh model kemudian dari komputer riba Vostro, terutamanya 3000 model, untuk membolehkan pengguna memintas sambungan VGA analog dengan paparan digital yang lebih moden. Walaupun video sambungan HDMI adalah plug-and-play, beberapa pengubahsuaian sistem operasi Windows Vista atau Windows 7 Vostro diperlukan untuk menyediakan sambungan audio yang mungkin menggunakan kabel HDMI.

1

Matikan komputer riba Vostro anda dan TV atau monitor yang anda gunakan untuk membuat sambungan HDMI.

2

Pasangkan salah satu hujung kabel HDMI ke port HDMI di sisi komputer riba Vostro anda. Pasangkan hujung kabel yang lain ke port HDMI terbuka pada peranti paparan anda. Pastikan komputer riba dipasang ke soket elektrik untuk menjalankan sistem dalam mod berkuasa penuh.

3

Hidupkan peranti paparan dan kemudian pilih menu penyediaannya. Gunakan menu persediaan untuk memilih port HDMI yang disambungkan sebagai saluran input audio dan video untuk peranti tersebut. Simpan tetapan dan kemudian keluar dari menu persediaan.

4

Hidupkan pusingan Vostro anda dan tunggu sehingga boot ke desktop dan mengesan kehadiran sambungan HDMI. Setelah boot, anda akan melihat paparan desktop diklon ke peranti paparan.

5

Tekan butang "Mula" pada Taskbar Windows anda, dan kemudian pilih "Panel Kawalan." Klik pilihan Perkakasan dan Suara, dan kemudian pilih "Urus Peranti Audio."

6

Pilih tab "Main balik". Klik peranti HDMI pada tab Main balik dan kemudian tekan butang "Peranti Lalai" untuk menjadikannya peranti audio lalai anda. Tekan "OK" untuk menyimpan pilihan.

7

Tekan butang "Mula" dan pilih "Panel Kawalan" sekali lagi. Pilih "Pilihan Daya", untuk menetapkan rancangan kuasa untuk sistem anda. Pilih "Prestasi Tinggi" untuk memastikan audio HDMI berfungsi ketika sistem tidak dipasang ke soket elektrik.