Cara Melampirkan Dokumen ke E-mel pada iPad

IPad tidak mempunyai kemampuan untuk melampirkan dokumen ke mesej e-mel dari skrin komposisi e-mel. Sebaliknya, anda mesti melampirkan dokumen dari dalam aplikasi yang melihatnya. IPad mempunyai sokongan terpasang untuk melampirkan pilihan dokumen terhad termasuk fail PDF dan gambar. Untuk melampirkan jenis dokumen lain seperti fail Microsoft Office, anda mesti memasang aplikasi pihak ketiga.

1

Gunakan aplikasi iBook terbina dalam iPad untuk melampirkan dokumen PDF ke e-mel. Untuk melakukan ini, komputer anda mesti memasang sekurang-kurangnya iTunes 10.1 dan iPad anda mesti sekurang-kurangnya memasang iOS 4.2. Setelah melancarkan iBooks di iPad, ketuk untuk membuka dokumen yang ingin dilampirkan. Anda akan melihat ikon segi empat dengan anak panah di bahagian atas skrin. Ketuk ikon dan pilih "E-mel" pada menu untuk melampirkan dokumen. Anda juga dapat menggunakan ikon ini untuk melampirkan jenis fail lain seperti gambar dan pautan Web dari dalam aplikasi yang melihatnya.

2

Lampirkan dokumen dari dalam ReaddleDocs. ReaddleDocs adalah aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda mengurus dan membuka fail di iPad menggunakan antara muka yang serupa dengan Windows Explorer atau Mac Finder. ReaddleDocs mempunyai pemapar fail terbina dalam untuk dokumen Microsoft Word, Excel dan PowerPoint serta dokumen PDF dan Apple iWork. Seperti aplikasi iBooks, ketuk ikon segi empat tepat dengan anak panah di bahagian atas layar dan pilih "E-mel" pada menu sambil melihat dokumen untuk melampirkan dokumen ke e-mel.

3

Lampirkan dokumen dari dalam Zen Viewer. Zen Viewer adalah aplikasi pengurusan fail pihak ketiga yang lain dengan antara muka yang berbeza dengan ReaddleDocs. Selain menyokong fail Office, iWork dan PDF, Zen Viewer juga menyokong EPUB, TXT dan beberapa jenis fail lain. Setelah melancarkan Zen Viewer, ketuk ikon berbentuk roda gigi di sudut kanan atas layar untuk menampilkan pandangan lanjutan. Dalam paparan ini, lingkaran hijau muncul di sebelah fail dalam folder yang sedang anda lihat. Ketik bulatan untuk memilih yang ingin anda lampirkan; kemudian ketik butang "E-mel" di bahagian bawah skrin untuk melampirkan dokumen yang dipilih ke mesej baru.