Perbezaan Antara Pencetak Photosmart dan Officejet

Pencetak Photosmart dan OfficeJet mempunyai tujuan yang sama sekali berbeza dan memilih yang salah boleh menelan belanja yang tinggi, merosakkan kualiti cetakan anda atau meninggalkan anda dengan pencetak yang rosak. Kedua-duanya adalah pencetak inkjet yang dibuat oleh Hewlett-Packard dan kedua-duanya mempunyai sebilangan ciri, tetapi mereka direka untuk aplikasi yang berbeza. Pencetak Photosmart memberikan keupayaan mencetak foto yang sangat baik, sementara Officejet dioptimumkan untuk tugas percetakan perniagaan kecil dan umum.

Resolusi

Pencetak HP Officejet direka untuk memberikan output berkualiti tinggi yang hampir sama dengan pencetak laser. Dalam tetapan kualiti tertinggi, Officejets berkualiti tinggi mencetak gambar warna pada resolusi 4800 x 1200 titik per inci. Yang lain mencapai resolusi 600-dengan-600. Pencetak Photosmart, sebaliknya, mencetak pada resolusi setinggi 9600 x 2400 dpi. Resolusi yang lebih tinggi ini membolehkan mereka mencetak pelbagai warna dengan lebih tepat.

Kitaran Tugas

Pencetak Photosmart direka untuk penggunaan yang agak ringan. Pencetak seperti 7250 all-in-one direka untuk mencetak sehingga 1.250 halaman setiap bulan. Officejets dirancang untuk menangani lebih banyak percetakan, sesuai dengan reka bentuknya untuk digunakan dalam suasana perniagaan. Officejet 6700 all-in-one dinilai untuk 12,000 halaman sebulan, sementara pencetak Officejet Pro 8000 dapat menangani 15,000 halaman sebulan.

Set Dakwat

HP Photosmart dan beberapa pencetak Officejet menggunakan dakwat berasaskan pewarna. Dakwat berasaskan pewarna, yang menggunakan pewarna cair, menghasilkan warna yang sangat terang tetapi mudah pudar dari masa ke masa. Tinta berasaskan pigmen yang digunakan di beberapa Officejet menggantung zarah pepejal mikroskopik pigmen warna dalam cecair dan menawarkan ketahanan yang jauh lebih baik serta berpotensi bertahan lebih lama. Pencetak dalam kedua-dua siri ini menawarkan sekurang-kurangnya empat warna yang berbeza - cyan, magenta, kuning dan hitam - tetapi beberapa Photosmart menawarkan kartrij tambahan untuk meningkatkan kemampuan mereka menghasilkan semula warna fotografi.

Kesalinghubungan

Kedua-dua siri pencetak ini secara amnya menawarkan pilihan sambungan yang serupa. Port USB adalah standard untuk sambungan langsung ke komputer seperti port Ethernet yang membolehkan anda menyambungkan pencetak ke hab rangkaian atau beralih untuk berkongsi antara beberapa komputer. Beberapa pencetak di kedua keluarga juga menyokong sambungan rangkaian tanpa wayar. Pencetak Photosmart juga kadangkala dilengkapi dengan pembaca kad memori dan sambungan USB PictBridge yang membolehkan anda mencetak foto terus dari kamera atau kad tanpa komputer yang campur tangan.