Cara Menyelesaikan Masalah Mengapa Email Outlook Lupa Kata Laluan Saya

Anda mesti mengingati lebih banyak kata laluan daripada yang anda boleh kirakan, jadi perkara terakhir yang ingin anda lakukan setiap kali anda memulakan Outlook ialah memasukkan kata laluan yang lain. Anda mungkin mendapati bahawa Outlook kadang-kadang menghendaki anda melakukan perkara itu, walaupun anda telah menetapkannya untuk mengingati kata laluan anda untuk anda. Mengetahui cara yang betul untuk menyelesaikan masalah dapat menyelesaikan masalah dan membiarkan anda kembali berniaga.

Simpan Kata Laluan

Periksa untuk mengetahui sama ada anda memilih tetapan "Ingat Kata Laluan". Sekiranya belum, Outlook akan meminta kata laluan anda setiap kali anda memulakan program. Untuk melakukannya, mulakan Outlook dan masukkan maklumat akaun anda pada arahan. Pilih tab "Fail". Pilih "Tetapan Akaun" pada tab Maklumat dan klik "Tetapan Akaun." Pilih alamat e-mel yang anda mahu simpan kata laluan dan klik butang "Ubah". Sekiranya kotak Kata Laluan kosong, ketik kata laluan anda dan pilih kotak centang "Ingat Kata Laluan". Klik "OK" untuk menerapkan perubahan dan tutup dialog.

Buat Profil Baru

Data dalam profil anda mungkin rosak; jika ini berlaku, membuat yang baru dapat menyelesaikan masalahnya. Pilih tab "Fail" dan pilih "Tetapan Akaun." Pilih alamat e-mel anda dan perhatikan laluan fail PST berhampiran bahagian bawah dialog. Ketik "Mail" dalam paparan Tile, klik "Settings" dan pilih "Mail." Pilih "Tunjukkan Profil." Klik "Tambah" untuk memasukkan nama profil dan klik "OK." Akses Tetapan Akaun di Outlook sekali lagi. Klik "Ubah Folder," pilih "Fail Data Outlook Baru," klik "Fail Folder Peribadi Office Outlook" dan klik "OK." Navigasi ke lokasi profil yang rosak dan klik "OK."

Mulakan dalam Safe Mode

Tambahan pihak ketiga mungkin menyebabkan Outlook melupakan kata laluan anda. Cuba gunakan Outlook dalam mod selamat, yang menghalang penambahan ini berjalan, untuk melihat apakah ini menyelesaikan masalah. Pilih tab "Fail" dan klik "Pilihan." Klik "Pusat Kepercayaan", klik "Add-in", pilih "COM Add-in" dan klik "Go". Kosongkan kotak centang untuk setiap add-in, klik "OK" dan mulakan semula Outlook. Sekiranya ini menyelesaikan masalah, aktifkan alat tambah anda satu persatu sehingga anda mengasingkan yang menyebabkan masalah.

Edit Pendaftaran

Sekiranya tidak ada kaedah lain yang berfungsi, pendaftaran mungkin mengandungi maklumat yang salah untuk subkunci pendaftaran Penyedia Sistem Penyimpanan yang Dilindungi untuk akaun anda. Anda boleh membuang maklumat akaun pengguna ini dari pendaftaran Windows dan memasukkan semula pilihan kata laluan anda. Mengedit pendaftaran Windows secara tidak betul boleh merosakkan sistem anda dengan serius, jadi buat sandaran terlebih dahulu.

Pilih "HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Protected Storage System Provider" dalam penyunting pendaftaran dan pilih "Kebenaran" pada menu Edit. Tetapkan kebenaran Baca dan Kawalan Penuh ke "Benarkan." Klik "Lanjutan", sahkan pengguna dipilih dengan Kawalan Penuh dan pilih kotak pilihan "Ganti Entri Kebenaran". Klik "Terapkan", klik "Ya" dan klik "OK" dua kali. Kembangkan "Penyedia Sistem Penyimpanan yang Dilindungi", pilih folder subkunci di bawah "Penyedia Sistem Penyimpanan yang Dilindungi" dan pilih "Hapus" pada menu Edit. Klik "Ya" untuk mengesahkan. Keluar dari pendaftaran dan mulakan semula komputer.