Telefon Pintar Vs. Telefon Biasa

Dianggarkan pada tahun 2015, lebih daripada 65 peratus penduduk Amerika Syarikat akan memiliki telefon pintar, menurut artikel yang diterbitkan di CNET. Itu lebih daripada 200 juta orang. Telefon pintar, dengan e-mel, penyemakan imbas Web, permainan, pesanan teks dan pesanan video, dengan cepat menjadikan telefon bimbit biasa tidak relevan, tetapi telefon bimbit biasa tetap menawarkan beberapa kelebihan.

Kefungsian

Telefon bimbit biasa menawarkan fungsi teks dan panggilan, sedangkan telefon pintar menawarkan senarai ciri termasuk e-mel, akses Internet, sembang video, permainan, muat turun aplikasi, pengambilan video dan penyimpanan muzik.

Kamera

Banyak telefon bimbit biasa dilengkapi dengan kamera, tetapi tidak berkualiti yang terdapat pada telefon pintar. Sebagai contoh, iPhone 4S mempunyai kamera 8 megapiksel, yang mampu mengambil gambar dan video pegun dalam kualiti 1080p. Ia juga menawarkan kemampuan untuk mengedit dari telefon itu sendiri dan memungkinkan pengguna untuk berkongsi gambar dan video dengan serta-merta. Ciri zum, pengesanan wajah dan pengaburan gerakan yang dikurangkan adalah ciri lain dari kamera 4S.

Tujuan

Telefon pintar menawarkan pengguna tahap kemudahan dalam perjalanan yang tidak sepadan dengan telefon standard, yang meningkatkan kecekapan pengguna. Ini penting bagi wakil penjualan dan eksekutif lain, kerana telefon pintar membolehkan mereka memeriksa e-mel dan menyemak imbas maklumat semasa mereka dalam perjalanan atau jauh dari komputer. Telefon pintar juga bergaya dan menggambarkan rasa profesionalisme dan kecekapan, ciri-ciri yang dilihat positif oleh pelanggan dan bakal pelanggan.

Kos

Kos adalah kawasan utama di mana telefon bimbit tradisional masih mempunyai kelebihan berbanding telefon pintar. Contohnya, membeli telefon pintar bermula sekitar $ 200, dan itu hanya jika anda pelanggan baru atau layak untuk menaik taraf telefon; untuk orang lain, kosnya jauh lebih tinggi. Kemudian ada pakej data selular wajib, yang berharga sekitar $ 30 sebulan sebagai tambahan kepada rancangan teks dan perbincangan. Pengguna telefon bimbit biasa tidak membayar rancangan data. Telefon bimbit tradisional juga jauh lebih murah - jika tidak percuma - di muka.