Bagaimana Memulakan Perniagaan Lebah

Perniagaan pemeliharaan lebah memerlukan pemantauan kesihatan lebah dan sarang sepanjang tahun. Eric C. Mussen, Ahli Pertanian Ekstensi di University of California Davis, menyatakan bahawa lebah yang sihat dapat makmur sepanjang tahun jika mereka mempunyai akses kepada makanan dan air. Setelah musim penghasilan madu berakhir, lebah hidup pada debunga dan madu yang disimpan hingga musim bunga berikutnya. Kerana tempoh tidak aktif ini dapat bertahan selama enam bulan di iklim dingin, seorang lebah harus memastikan bahawa lebah mempunyai nutrisi yang cukup dan sarang yang dilindungi cuaca.

1

Dapatkan persetujuan pengezonan dan persatuan pemilik rumah. Kunjungi pejabat pengezonan tempatan anda untuk memastikan bahawa tidak ada sekatan pemeliharaan lebah di dalam kawasan perbandaran anda dan untuk mendapatkan kebenaran bertulis apa pun yang diperlukan. Sekiranya kediaman anda dilayan oleh persatuan pemilik kediaman, sahkan bahawa pemeliharaan lebah dibenarkan dalam pembangunan anda. Dokumenkan kelulusan itu juga.

2

Susunkan perniagaan peternakan lebah anda. Pilih struktur perniagaan dengan bantuan Akauntan Awam Bertauliah yang berpengalaman dengan perniagaan pertanian. Berunding dengan ejen insurans komersial dengan latar belakang tanggungjawab yang kuat. Dapatkan lesen perniagaan dari bandar atau pejabat kerani daerah anda, dan tanyakan mengenai izin lain. Hubungi Jabatan Hasil negeri anda mengenai lesen cukai penjualan untuk penjualan produk yang berkaitan dengan lebah anda dan berunding dengan pengacara pertanian mengenai undang-undang peternakan lebah negeri. Di negeri Texas, misalnya, Texas Agriculture Code menggariskan peraturan dan undang-undang untuk operasi peternakan lebah.

3

Kumpulkan pengetahuan khusus wilayah dari persatuan pemelihara lebah profesional untuk membantu anda mengekalkan koloni lebah anda. Tanyakan mengenai penyakit lebah serantau, perosak lain yang mungkin mempengaruhi lebah, dan maklumat sokongan umum untuk pemelihara lebah baru. Tanyakan mengenai lokasi sarang lebah yang ada, dan jenis madu yang biasanya dihasilkan di kawasan anda.

4

Pesanlah peralatan pemeliharaan lebah anda. Peralatan pemeliharaan lebah dapat dibahagikan kepada dua kategori: peralatan pelindung lebah dan alat untuk memelihara sarang dan menuai madu. "Bee Keeping Success" menyatakan bahawa, sebagai pemelihara lebah, Anda akan memerlukan sut lebah berwarna terang yang tidak mendorong lebah untuk menyengat. Topi dan tudung berwarna yang lebih gelap akan mengurangkan cahaya matahari. Dapatkan perokok lebah yang meniup asap ke sarang untuk menenangkan lebah sehingga anda dapat mengusahakan sarang. Perintahkan peniup lebah dan sikat untuk menjauhkan lebah dari madu semasa waktu menuai. Alat bantu lain yang bermanfaat, tetapi tidak penting untuk memberi makan lebah madu dan menghilangkan lilin lebah dari sarang.

5

Dapatkan koloni lebah awal anda. Hubungi persatuan pemelihara lebah anda, dan tanyakan sama ada ahli mempunyai koloni lebah, atau bungkusan lebah lebah, yang ingin dia jual. Pilihan lain adalah membeli pakej permulaan dari pembekal dalam talian. Pakej ini mesti merangkumi lebah ratu dan lebah lain yang diperlukan untuk memulakan koloni lebah anda. Pembekal harus menawarkan penghantaran semalam untuk meminimumkan masa lebah sedang dalam perjalanan.

6

Kembangkan pasaran untuk madu dan lilin lebah anda. Selain menjual madu kepada rakan dan keluarga anda, minta kedai makanan kesihatan dan pasar kejiranan untuk menunjukkan madu untuk dijual. Nilaikan kemungkinan membuat lilin lilin lebah untuk dijual di kedai hadiah dan pertunjukan kraf. Akhirnya, pasangkan lilin lebah ke kedai perkakasan dan lakukan sendiri di pameran kraf dan pasar lambak.

7

Nilai operasi pemeliharaan lebah anda setelah penuaian pertama anda. Kaji kesihatan lebah dan sarang lebah anda, bekerjasama dengan persatuan peternak lebah untuk memperbaiki teknik pemeliharaan sarang lebah anda, dan bandingkan perbelanjaan anda dengan pendapatan lilin lebah dan lebah. Tentukan sama ada anda perlu memperluaskan bekalan lebah untuk memudahkan pertumbuhan pasaran.