Berapa Kos Memulakan Perniagaan Dobi?

Kerana setiap orang perlu membersihkan pakaian secara berkala, pengusaha yang memulakan perniagaan dobi mungkin mengharapkan permintaan terjamin untuk produk mereka. Walau bagaimanapun, kos permulaan mungkin besar: memulakan perniagaan dobi kecil anda sendiri mungkin berharga $ 250,000 atau hampir $ 1,000,000 bergantung pada lokasinya, pilihan peralatan dan pembiayaan anda dan berapa banyak operasi yang anda ingin lakukan daripada menyewa atau menyewa .

Kos Bangunan dan Harta Tanah

Kos bangunan merangkumi nilai harta tanah dan harga pengubahsuaian: jika bangunan itu asalnya bukan mesin cuci, anda mungkin perlu memasang paip air baru, saluran elektrik dan akses pembetung untuk menampung fungsi pencucian baru. Rata-rata ruang laundromat berharga antara $ 200,000 hingga $ 500,000, dan pengubahsuaian ke laman web ini mungkin berharga $ 100,000 lagi. Sekiranya anda membeli perniagaan dobi yang sudah berfungsi, kos anda hanyalah nilai perniagaan, yang berbeza bergantung pada kejayaan dan lokasi.

Kos Bahan dan Kakitangan

Anda mempunyai pilihan untuk membeli atau menyewakan peralatan untuk perniagaan dobi. Harga peralatan mencuci dan pengeringan komersial berkisar antara $ 150,000 hingga $ 450,000, bergantung pada kecanggihan peralatan dan ukuran mesin cuci anda. Mesin cuci memerlukan sedikit perhatian daripada kakitangan, tetapi perniagaan cucian kering memerlukan kakitangan yang ramah dan cekap untuk berjaya. Nilaikan keperluan kakitangan anda dan tambahkannya pada kos permulaan anda: pekerja dobi boleh bekerja dengan gaji, tetapi pembersih kering mungkin memerlukan gaji.

Kos Pelesenan dan Peraturan

Pemilik perniagaan dobi mesti mendapatkan beberapa lesen sebelum dibuka. Sebagai tambahan kepada lesen perniagaan am, anda mungkin memerlukan izin kawalan pencemaran air, izin tanda dan izin dari jabatan kesihatan jika anda merancang untuk menyajikan makanan; beberapa mesin cuci menawarkan makanan dari mesin layan diri. Harga izin berbeza-beza dari daerah ke daerah, tetapi harga mungkin besar.

Kos Pembiayaan dan Pelaburan

Pengusaha yang memulakan perniagaan dobi sendiri boleh membiayai operasi melalui pinjaman tradisional atau pelaburan dari rakan niaga. Pelaburan pada mulanya berharga lebih rendah daripada pinjaman kerana pelabur meminta perkongsian atau kawalan sebahagian perniagaan sebagai pertukaran tanpa pembayaran faedah; namun, keuntungan jangka panjang anda berkurang dengan setiap rakan kongsi yang anda perolehi.

Pembiayaan dalaman dari pengeluar peralatan dobi adalah pilihan pembiayaan yang paling mahal kerana pengeluar memperoleh wang dari pemberi pinjaman dan kemudian meminjamkan wang tersebut dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Selalu nilaikan jumlah pembayaran faedah ke dalam kos permulaan anda.