Apakah Lima Kelebihan Menggunakan Selebriti dalam Iklan?

Terdapat sejumlah kelebihan menggunakan selebriti dalam iklan, dan kunci bagi syarikat kecil adalah memastikan selebriti tempatan relevan dan mempunyai daya tarik yang luas. Selebriti popular sering berfungsi dengan baik kerana secara semula jadi mereka menghasilkan banyak perhatian. Walau bagaimanapun, walaupun mereka mengikuti, selebriti paling berkesan jika mereka mempromosikan produk atau perkhidmatan yang kemungkinan besar mereka gunakan. Dengan kata lain, mereka mestilah pengguna yang masuk akal, seperti penyiar berita tempatan yang mengenakan pakaian perniagaan dari kedai lelaki kawasan.

1. Mempengaruhi Pembelian Pengguna

Perkaitan pengguna dengan selebriti tertentu boleh mempengaruhi pembelian mereka. Orang mungkin mempunyai sikap, " Sekiranya produk itu cukup baik untuknya, itu cukup baik bagi saya. " Falsafah ini sering menjadi dorongan di sebalik iklan untuk solek, krim kulit, produk rambut dan pakaian. Contohnya, pengguna mahukan rambut bergelombang selebriti tempatan. Oleh itu, mereka membeli jenama yang digunakan oleh selebriti itu untuk mencapai kepenuhan rambutnya dan melantun. Pengguna tempatan juga mungkin menginginkan minuman ringan yang sama dengan pemain besbol terbaik pasukan mereka. Pada dasarnya, testimoni selebriti tempatan menambah kredibiliti segera terhadap produk syarikat kecil.

2. Membina Kesedaran Band

Selebriti dalam pengiklanan membina kesedaran jenama, dan mereka membuatnya lebih cepat daripada jenis iklan tradisional. Kesedaran jenama mengukur peratusan orang yang biasa dengan jenama tertentu. Perniagaan kecil menghabiskan banyak wang dan masa untuk memberi pendedahan untuk meningkatkan kesedaran jenama di kalangan pengguna. Penggunaan selebriti tempatan dapat banyak meningkatkan kesedaran dan pemahaman pengguna tentang apa yang ditawarkan oleh perniagaan kecil.

3. Kedudukan Jenama

Beberapa syarikat kecil menggunakan selebriti dalam iklan untuk meletakkan jenama mereka. Kedudukan produk adalah meletakkan produk syarikat dengan sebaik mungkin di benak kumpulan sasaran. Sebagai contoh, firma pelaburan kecil boleh menggunakan joki cakera tempatan yang dihormati dan bersara untuk memasarkan rancangan persaraan untuk orang yang berumur 50 tahun ke atas. Kenyataan bahawa joki cakera termasuk dalam kumpulan umur pengguna dan mempunyai reputasi yang baik dalam masyarakat menjadikan produk dan mesej syarikat lebih dipercayai.

4. Menarik Pengguna Baru

Satu cabaran yang dihadapi syarikat kecil adalah mencari pengguna baru untuk produk mereka. Selebriti tempatan dalam menarik minat pelanggan dan juga mereka yang tidak pernah mencuba jenama tersebut. Yang terakhir mungkin pengguna jenama yang kompetitif. Walau bagaimanapun, mereka yang terus-menerus melihat selebriti tempatan dalam iklan untuk produk tertentu mungkin yakin untuk mencuba produk tersebut.

5. Bernafas Hidup Menjadi Gagal

Penggunaan selebriti dalam iklan juga dapat membantu menghidupkan jenama yang gagal. Sebagai contoh, pengilang sabun kecil mungkin berfikir untuk menjatuhkan jenama atau produk, terutama jika pengeluaran dan kos overhead sedikit atau tidak menghasilkan keuntungan. Walau bagaimanapun, penggunaan selebriti untuk mengetahui kelebihan jenama dapat membantu mewujudkan minat dan kegembiraan baru kepada pengguna.